Ukategorisert

#613: Pinnekjøtt i trykkoker

IMG_0764

Vi er inne i den mest tradisjonsrike tiden av året. Det er også en tid på året hvor vi som er glad i å eksperiementere på kjøkkenet blir bedt om å la methylcellulosen og xanthangummien ligge og for en gang skyld la ting brune i ovnen som vanlige folk uten å hjelpe til med en skibrenner. Skjønt skibrenner og skibrenner, fru Blom – det stor vitterlig «Mobilt sveiseapparat» på pakken da jeg fikk den.

Jeg er blant de minst sentimentale menneskene du noen gang kommer til å treffe, så å endre litt på juletradisjonene gjør meg virkelig ingenting. For hvorfor i all verden skal vi slutte å prøve å bli flinkere bare fordi det plutselig står et digert tre i stua? For meg er det bare en enda bedre grunn til at vi skal prøve å strekke strikken enda lenger og prøve å lage en julemiddag som topper fjoråret og alle andre år.

Pinnekjøtt
Min kone er fra Rogaland, så derfor er kjærligheten til pinnekjøtt antakeligvis kodet inn i hennes DNA for mange generasjoner siden. Vi spiser ikke pinnekjøtt på juleaften i vår lille familie, men det er likevel en naturlig del av det vi spiser i dagene før jul.

Da jeg fikk meg trykkoker for 5 år siden kk jeg gjennom en fase da jeg stappet stort sett alt som var spiselig oppi trykkokeren for å se om det ble noen forskjell. Jeg gikk på mange smeller i begynnelsen (du kan trygt stå over pasta i trykkoker), men jeg kom sannelig over en del mat som ble utrolig mye bedre, raskere og enklere å tilberede i trykkokeren. Pinnekjøtt troner nesten helt øverst på denne listen.

Det første du legger merke til er at det går dramatisk mye fortere å koke/dampe pinnekjøtt i trykkoker. Min svigermor pleier å bruke ca 3 timer på denne prosessen, men med trykkoker tar det bare 40 minutter på fullt trykk. 1-0 til trykkokeren der, altså.
Det neste du legger merke til er utseendet. De fleste som er vant med pinnekjøtt får slag når de ser bildet over. De mener som regel at det er noe galt med bildet, galt med kjøtt eller til og med noe galt meg. Til det siste sier jeg som rollefiguren Sheldon i TV-serien the Big Bang Theory: «I´m not crazy. My mother had me tested».

For å være litt mer seriøs så er det trykket inne i trykkokeren som presser ut de siste restene av myoglobin i kjøttet. Myoglobin er det som gir den kjente rødfargen til væsken i kjøttet som gjør at mange forveksler kjøttsaft med blod. 2-0 til trykkoker der, under forutsetning av at du også synes det er positivt at kjøttet ikke ser ut som det har vært død lenger enn oldemor.

Til slutt er det selvsagt smak og konsistens, som jeg synes blir bedre på begge punkter. Det smaker rett og slett bedre av å ha blitt kokt kortere. De flyktige aromastoffene får mindre tid på å lekke ut i vannet og alle som har brukt trykkoker vet at smaken har en egen evne til å holde seg i gryta og ikke i tapetet på kjøkkenet. Konsistensen synes jeg også har godt av å være i trykkokeren, da jeg synes den blir både mindre trevlete og mer saftig. Game, set og match til vår venn trykkokeren med andre ord.

Jeg har tidligere hatt et gjesteinnlegg her på bloggen om hvordan man lager pinnekjøtt på mer tradisjonelt vis. Det er ypperlig skrevet av Geir Stene og har vært et av mine mest leste innlegg på bloggen hver desember siden har skrev det i 2011. Jeg anbefaler denne oppskriften og fremgangsmåten på det varmeste, men hvis du vil bytte ut selv pinnekjøtt-delen av oppskriften med trykkoker så gjør du følgende:

– Vann ut kjøttet på vanlig måte. Jeg pleier å skifte vann 2-3 ganger før kjøttet går i gryta.
– Ha en damprist i trykkokeren og ha kjøttet oppi.
– Hell oppi ½ liter vann og ha på lokket. Kok opp til du har fullt trykk i trykkokeren og reduserer varmen til ca. halvparten slik at du opprettholder trykket. La det koke i 40 minutter.
– Slipp ut trykket av trykkokeren og ta ut risten med kjøttet i la det få renne av deg.
– Jeg har pleid å avslutte kjøttet i ovnen under grillelementet på full effekt i ca. 5 minutter, men det er smak og behag.

Lykke til!

12 Comments

 • Tor-André Grenersen

  Funket som bare det! Trykk-kokeren er ikke blant det utstyret i skapet som blir slitt ut akkurat, men her kom den virkelig til sin rett!!

 • Kim Mikkelsen

  Hei og takker for en fin blogg. Har lært mye her. Jeg har forsøkt å koke, ikke dampe, pinnekjøtt i trykkoker med svært godt resultat, men jeg brukte mørkt øl og ikke vann.
  Dette turte jeg ikke forsøke i jula, men med et lite overskuddslager fra jula sist påske. Et litt vågalt eksperiment der jeg svettet litt løk, purreløk, gulerøtter og selleristang i olje først (Type sofritto) Deretter stablet jeg ganske tett med kjøttfulle stykker av urøkt pinnekjøtt og fylte oppi en halv liter av Nøgnes havrestout. Kjøttet ble akkurat dekket av øl. (Annen type stout går sikkert bra men porter tror jeg blir for bitter) + en god del svart pepper og litt kajennepepper.
  Kokte dette så på fult trykk i min wmf trykkoker i nesten en time. Skyen jevnet jeg til en saus og smakte til med en god slump Dijon sennep. Kjøttet fikk en mørk spennende farge og en fabelaktig smak og konsistens.
  Dette slo såpass an i huset at jeg i år skal lage dette på julaften i tillegg til det tradisjonelle røkte. -Bare synd at jeg har bare en trykkoker. -Skal følge tipset med å gi kjøttet en runde under grillen i ovnen.

  God jul

 • Mirjam

  Forsøkte i dag. Absolutt ikke ferdig etter 40 minutter. Neste gang prøver jeg med dobbel tid. Synes at pinnekjøtt bør være så kokt at det løsner fra beina.

  • Hobbykokken

   Hei! Det er jeg helt enig med deg i og det gjør det da også når jeg koker det i 40 minutter. Umiddelbart høres det ut som du ikke har fått trykkokeren opp i fullt trykk, for denne oppskriften har ligget ute i noen år og jeg har aldri fått tilbakemeldinger på at det ikke ble bra – snarere tvert imot :-)

 • Sissel Føreland

  Hei. Pinnekjøttet blir topp i trykkokeren. Har brukt trykkokeren i mange år, både til havs og til lands. Sparer masse energi enten det brukes gass eller elektrisk. I år lærte jeg noe nytt (av min yngste sønn) som smakte oss alle. Hadde først ferske bjørkepinner ,med barken på , i gryta, så potetene og så pinnekjøttet +litt vann og hel pepper i bunnen. Kokte i ca en time . serverte med kålrabistappe, flatbrød, god sennep og tyttebær + aquavitt og lettøl. Stor stemning.

 • Janne Aasbø

  Jeg har akkurat bestilt 8-liters trykkoker som jeg planlegger å lage julens pinnekjøtt i. Hvor mange kilo pinnekjøtt tror du jeg får i den? Og hvor mange liter vann trenger jeg å ha i bunnen? Leste du skrev et sted at pinnekjøttet er ferdig når det løsner fra beinet, men hvordan sjekker man dette i trykkoker? Eller skal jeg bare satse på Ca. 50 minutter?

  • Hobbykokken

   Hei,

   Det er vanskelig å svare helt nøyaktig hvor mange kilo pinnekjøtt du får plass til siden de varierer i størrelse og form, men 4 kilo burde ikke være noe problem. Du trenger svært lite vann for å få den opp i trykk, men har oppi en liter, så er du sikker på at den ikke går tørr. Man kan jo ikke sjekke det på noen annen måte enn å ta vekk trykket og se opp. Begynn med 35 minutter, så jeg og mange andre er veldig fornøyd med. Du får den fort opp i trykk igjen hvis du vil ha dem lenger….

 • Håkon

  Kan man fylle på mer pinnekjøtt en maksstreken på trykkokeren? Det vil vel være nok luft i mellom pinnekjøttet, slik at man bare kan fylle opp så mye man får plass til?

 • Justine

  Denne prøvde vi på idag. Jeg har aldri laget pinnekjøtt, men vi ville prøve i den ny Crockpot trykkkoker vi kjøpte i høsten. Fårikål ble aldeles nydelig i trykkkokker så hvorfor skulle ikke dette gå! Satt på maks temp, 1/2 liter vann og 1,9 kilo kjøtt oppe på rist som følger med. Satt på 40 minutter og vipps så var det middag. Vi og valgte å sette det under grill i ovn og vi kommer aldri til å lage pinnekjøtt på noe annet måte! Om du ikke har fått prøvd en Crockpot trykkkoker kan vi sterkt anbefale det! Hilsen en amerikaner som liker å bruker en amerikansk vri på norsk tradisjons mat :-)

Legg inn en kommentar