Godteri

#615: Sjokoladetrøfler til jul

Hobbykokken_Julegodteri_Hovedbildealternativ_02
Foto: Magnus Wintersborg

Jeg har skrevet om sjokoladetrøfler tidligere, men siden jeg lager det hvert år til jul så er det nesten naturlig å skrive om det hver jul også. Sjokoladetrøfler er noe som er veldig enkelt å lage og som vi har lagd sammen med vår datter siden hun var ca. 3 år gammel. På bildet har jeg valgt flinkis-varianter med å lage kuler med et eget kulejern, men du kan fint bruk en kjøkkenkniv og kutte trøflene i firkantede biter også.

Sjokoladetrøfler, grunnoppskrift til ca. 60 trøfler

400 g sjokolade, valgfri
2 dl kremfløte
40 g smør

Fremgangsmåte

 • Finhakk sjokoladen og ha den over i en bakebolle.
 • Kok opp kremfløten sammen med smøret på middels sterk varme og hell fløten over sjokoladen.
 • La blandingen stå i ca. 5 minutter og rør sammen ingrediensene til en jevn masse med en slikkepott. Til å begynne med kommer det til å se ut som om det har skilt seg, men etter et minutts tid har alt samlet seg til en jevn og glatt masse.
 • Hell over i en form som er kledt med bakepapir og la blandingen sette seg i kjøleskapet i ca. 2 timer.
 • For å forme trøflene kan du enten bruke et melonkulejern eller skjære dem i ruter med en kniv.

Tilsetting av flytende smakstilsettinger som f. eks. alkohol
Når du tilsetter f. eks. alkohol til trøflene er det viktig å ikke tilsette så mye av du forstyrrer balansen mellom sjokolade og væske altfor mye. Tilsett maks 10% alkohol i forhold til fløtemengden, så hvis du bruker 200 ml kremfløte skal du altså tilsette maks 20 ml (0,2 dl) alkohol. Ønsker du å tilsette mer enn dette må du reduserere mengden fløte tilsvarende.

Infusjon
Du kan enten tilsette ønsket krydder eller smakstilsetting i kald fløte og la det stå over natten i kjøleskap eller koke det opp sammen med fløten og la det stå å trekke i ca. 30 minutter. Ha du en veldig kraftig smakstilsetting må du kanskje redusere denne tiden noe. Sil vekk krydderet, varm opp igjen hvis det har blitt kaldt eller lunket og hell over sjokoladen.

Du kan rulle trøflene i det meste, men husk å kutt f. eks nøtter ned i små biter slik at det er behagelig å spise. Her har du noen forslag:

Mandler
Hasselnøtter
Pistasjnøtter
Melis
Kakao
Frysetørkede bær
Revet sjokoladelade
Strøssel
Flytende smakstilsettinger:
Armagnac
Cognac
Honning
Whiskey
Fruktpuré, som f. eks. bringebær, blåbær osv.
Sitronsaft
Appelsinjuice

Ingredienser til infusjon, brukt 1 ss og smak deg til

Basilikum
Kanel
Mynteblader
Appelsinskall
Sitronskall
Rosmarin
Myntebladet
Vanilje

5 Comments

 • Torill Funderud

  Takk for fine tips! Hvordan tror du det vil det være å helle trøffelmassen i små silikonformer beregnet på konfekt etc i stedet for i en stor form? Tenkte jeg ville få dem ferdig «oppdelt» og at det blir mindre søl?

 • Halvard Vik

  Hei.
  Et spørsmål ang. sjokoladetrøfler og infusjon.
  Det står følgende i oppskriften jeg finner hos hobbykokken.no:

  Infusjon
  Når de gjelder smaksstilsettinger, så åpner det minst like mange muligheter for variasjon som med selve sjokoladen. Du kan f. eks. ha litt cognac, mynteekstrat eller whiskey rett oppi blandingen, men den virkelig moroa begynner først når vi begynner å leke oss med infusjoner. En infusjon er når vi lar f. eks. et krydder trekker i fløten før vi siler den fra og blander den med sjokoladen.

  Vi kan bruke både kald og varm infusjon og tommelfingerregelen er så enkel som at fløte tar til seg smak fortere jo varmere den blir. Kok derfor opp melka sammen med fløten og la den trekke sammen med krydderet en halvtimes tid før du siler det fra og blander det sammen med sjokoladen.

  – Hvor kommer melka inn i bildet, den er ikke nevnt hverken over eller under denne teksten? Er det noe jeg ikke har fått med meg? Bør man bruke varm infusjon for raspet appelsinskall som jeg tenkte å bruke i noen av trøflene.

  På forhånd takk.
  Vennlig hilsen
  Halvard

Legg inn en kommentar