Ukategorisert

#616: Julegodteri

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Julen er snart over oss og mange bruker litt ekstra tid på å kose seg sammen med familien og stelle i stand til jul. For oss har førjulstiden alltid vært et sosialt samlingspunkt med juleverksteder og pynting til jul. Et av mine kjæreste barndomsminner er når jeg og min far satt å skoldet mandler noen dager før jul hver eneste jul. Det var gøy, vondt og koselig på samme tid men minnene av hvor hyggelig det var lever sterkere enn minnene av alle de små kuttene jeg fikk i hendene.

Her er noen av mine favorittoppskrifter på julegodteri som du og din familie gjerne kan begynne å ha som deres tradisjoner til jul:

Fløtekarameller
250 g kremfløte
250 g sukker
75 g smør
150 g glukose (fås på apotek og på nett)
evt. 5 g Maldon-salt, avhengig av om du liker salt karameller
Frøene fra en vaniljestang

Dette smaker godt, så du kan gjerne doble oppskriften med en gang. Tilsett alle ingrediensene i en stor gryta og kok opp blandingen på middels sterk varme. Ha digitalt termometer oppi gryta og kok opp på middels sterk varme. Det kommer til å putre i 15-20 minutter, så bruk anledningen til å vaske litt i det kjøkkenskuffen du alltid glemmer å rydde oppi..

Du skal ende opp med en temperatur på mellom 118-124 grader. Det går veldig fort på slutten, så her må du følge med. For å slippe å stå over det som en hauk setter jeg alarm på det digitale steketermometeret til 110 slik at jeg kan gå litt rundt på kjøkkenet mens det koker opp. Nå alarmen pipesr må du begynne å følge med, men da tar det ikke lang tid før de er klare.
Nå kommer det som kanskje er det aller vanskeligste: La karamellene stå i romtemperatur på kjøkkenbenken over natten. Jeg har enda ikke klart å få dette til uten å stikke en skje oppi for å smake på, men jeg vet vel innerst inne at jeg aldri har tenkt å begynne med det heller..

Brente mandler
Jeg lager 100 g om gangen og da blir oppskriften per porsjon slik:

100 g mandler
100 g sukker
0,5 dl vann

Kok opp sukker og vann og la det småkoke i 3-4 minutter til ganske mye av vannet har fordampet og sukkeret begynner å bli litt kornete. Så tar du oppi mandlene og røre godt rundt med en sleiv til alle mandlene er dekket av sukkeret.
Mens gryta står på sterk varme fortsette du å røre rundt i gryta. Etter kort tid har alt vannet fordampet og sukkeret sitter klistret til mandlene. Den høye varmen gjør at sukkeret snart begynner å karamellisere, men siden vannet har fordampet og sukkeret sitter på hver enkelt mandel, blir ikke dette som å ha en masse mandler oppi en gryte karamell som mange gjør.

Fargen endrer seg nå raskt og etter et par minutter er sukkeret nå karamellisert og de brente mandlene er ferdig. Legg dem over på et brett som er dekket med bakepapir.

Kandiserte appelsinskall
5 stk appelsiner
400 g sukker
4 dl vann
Vann til koking av appelsinskall

  • Del appelsinene i to og skjær ut fruktkjøttet. Det kan du bruke til å lage juice med eller til andre desserter.
  • Kutt appelsinskallet i 5 mm tykke remser og ha i en middels stor gryte og fyll på med vann til appelsinskallet er dekket. Kok opp vannet og sil fra vannet for å bli kvitt bitterheten i skallet. Gjenta dette 3 ganger.
  • Kok opp sukkerlaken og ha oppi appelsinskallet. La blendingen småkoke i ca. 1 time.
  • Sil fra sukkerlaken og la appelsinskallene tørke på en rist på kjøkkenbenken over natten.
  • Appelsinskallene kan vendes i sukker eller smeltet sjokolade.

Legg inn en kommentar