Middag

#619: Sous vide kylling

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Dette er en enkel middagsrett som passer veldig godt både til hverdag og fest. Sausen på bildet er en champagnesaus med sopp, men i hverdagen kan du gjerne bruke hvitvin hvis du f. eks. har en 3-liters stående i kjøleskapet.

Knusktørt kyllingkjøtt har vel de fleste av oss smakt opp gjennom, så å varmebehandle kyllingen i et temperaturkontrollert vannbad (sous vide) gir både etterlengtet safitighet og ikke minst forutsigbart. Jo magrere en stykningsdel er jo mer sårbar er det for temperaturer og et kyllingbryst er absolutt i den magre kategorien.

Til fire personer trenger du:

4 stk kyllingbryst

Ertepuré
500 g erter
2 dl kyllingkraft
salt og pepper

Grønnsaker:
500 g gulrøtter, skrelt og kuttet i biter på ca. 5 X 5 mm.
500 g poteter
3 ss olivenolje
salt og pepper

Champagnesaus
1 middels stor løk, skrelt og finhakket
50 g sopp, renset og grovhakket
2 stk gulrøtter, skrelt og finhakket
25 g olivenolje
25 g smør, kaldt og i terninger
2 dl kyllingkraft
2 dl champagne eller hvitvin

Fremgangsmåte:

  • Ha kyllingbrystet i vakuumpose, forsegle posen og ha den i et temperaturkontrollert vannbad på 60 grader i 1 time. Før servering tar du kyllingbrystene ut av posen, tørker av dem med kjøkkenpapir og steker dem i en varm stekepanne til de blir gyldenbrune, ca. 1-2 minutter på hver side.
  • Ertepure: Damp ertene i kyllingkraft på middels sterk varme til ertene  er møre, ca. 7-10 minutter. Smak til med salt og pepper og kjør pureen i en blender til den er helt jevn, ca. 3-5 minutter. Smak til med salt og pepper.
  • Grønnsaker: Stek gulrøtter og poteter i en stekepanne på middels sterk varme til de er møre, ca. 10-15 minutter avhengig av tykkelsen på grønnsakene.
  • Champagnesaus: Stek løk, gulrøtter og sopp på middels sterk varme i olivenolje til de er møre, ca. 6-8 minutter.
  • Ha i kyllingkraft og champagne i gryta og kok opp og reduser til ca. halvparten. Sil fra grønnsakene og gi sausen et raskt oppkok. Rør i kaldt smør (faguttrykk: montering) til slutt og smak til med salt og pepper.

Lykke til!

3 Comments

Legg inn en kommentar