Ukategorisert

#632: Crème Brûlée lagd i kombidamper

IMG_6984

Etter at kombidampovn kom i hus for nesten et år siden, har det selvsagt det meste blitt dampet på en eller annen måte. Det er mange fordeler med å bruke damp i matlaging, men en av de største fordelene er at det er et veldig skånsom og ikke minst forutsigbar måte å lage mat på.

Etter hvert som jeg har lagd en del mat opp gjennom, så er det heldigvis større og større avstand mellom de helt store kulinariske katastrofene. Det vil ikke si at jeg har sluttet å brenne risgrøten innimellom, men erfaring og ikke minst godt utstyr gjør at familien i det minste ikke gruer seg når middagen står på bordet.

Creme brulee var lenge noe jeg ikke gledet meg så veldig mye til å lage. Å håndtere opptil flere liter med kokende varmt vann i en ildfast form er i utgangspunktet ikke noe særlig å håndtere, spesielt ikke med små barn rundt bena. Jeg synes også at det kunne være litt vanskelig å få dem til å sette seg ordentlig, men det er nå heldigvis slutt på.

Med å bruk 100% damp slipper du å bruke vannbad og så langt jeg har jeg fått det samme resultatet hver eneste gang. Formene jeg har brukt til denne oppskriften er ganske små, nærmere bestemt 1 dl. Siden jeg ikke har fyllt dem helt opp har jeg 70 g røre i hver av dem.

IMG_6960

Her er oppskriften:
80 g eggeplommer
70 g sukker
200 g H-melk
200 kremfløte
Frøene av 1 vaniljestang

Fremgangsmåte:
– Pisk sammen sukker og eggeplommer til sukkeret er oppløst. Et godt tips for å få sukkeret oppløst fort er å kjøre det (kun sukkeret) i en blender først slik at det blir helt finmalt. Oppbevar det du ikke har bruk for på et tett glass til neste gang du skal bake eller lage dessert.
– Bland sammen eggedosisen sammen med melk og fløte og tilsett frøene av vaniljestangen. Rør godt rundt.
– Fordel blandingen på ildfaste former og har dem i en form som tåler varme, gjerne perforerte gastrobakker.
– Varm dampovnen til 100% damp på 99 grader celcius og har i ovnen i 15 min, hvis du har større formen må du beregne litt lenger tid i ovnen.
– Avkjøl formene på kjøkkenbenken den første halvtimen og så la dem kjøle seg helt ned i kjøleskapet. Dekk med plast hvis du lager dem dagen før.
– Ha på et jevnt lag med sukker og karamelliser sukkeret med en skibrenner.

Lykke til!

9 Comments

 • Spilling

  Hei

  Tak for mange gode indlæg op gennem årene! Dette skal jeg prøve i vores dampovn :) Jeg har i nogen år irriteret mig over hvorfor vaniljekornene næsten uden undtag falder i bund når jeg laver creme brulee , Panne cotta eller lignende. Hvad er årsagen til det? Og ikke mindst hvad kan jeg gøre for at undgå dette? Håber du har et tips og har anledning til at dele det med mig og andre.

  Med ønsker om en god aften

  • Hobbykokken

   Hei!

   Det har å gjøre med viskositeten (tykkelsen) på massen å gjøres. Det er ikke lett å få til med panna cotta, men det går an med creme brulee. Hvis du tykner massen (82 grader)før du har i vaniljen, så vil som regel vaniljen fordele seg jevn gjennom hele blandingen og holde seg der.

  • Hobbykokken

   Tja. Det er litt stivelse (potetstivelse) i melis som brenner seg på høye temperaturer, slik at man kanfå en litt bitter smak når man svir av melis kontra sukker…

 • Lise

  Takk for innlegg om kombidamp! Jeg har selv en kombidampovn som jeg gjerne vil bruke oftere, og jeg syns ikke det alltid er like lett å finne nyttige tips og inspirasjon til å bruke denne. Jeg har i det siste prøvd den til sous vide, og fikk et spørsmål fra en venninne om denne kunne brukes til det. Hun hadde nemlig forstått det slik at bekjente hadde både kombidampovn i tillegg til sous vide utstyr. Jeg har ikke sous vide utstyr og trodde ikke jeg trengte det heller. På hvilken måte kommer kombidampovnen til kort for sous vide?

 • Lise

  Takk for innlegg om kombidampovn. Jeg har selv en slik og er i begynnerfasen med å lære meg å bruke den. Jeg har prøvd den til sous vide og etter en diskusjon med en venninne har jeg et spørsmål jeg håper du kan hjelpe meg med; på hvilken måte kommer kombidampovn til kort når det gjelder sous vide? Hadde jeg hatt bruk for slik sousvide utstyr når jeg har dampovn? TAkk for hjelpen!

  • Hobbykokken

   Hei!
   Kombidampere kommer til kort når det gjelder stykningsdeler som skal være lenge i sous vide. En kombidampovn med sous vide funksjon må fylles på med vann og hvis du har noe som skal stå i et døgn må du jo opp både en og to ganger i løpet av natten for å fylle på vann.

   En annen ulempe er at du opptar ovnen til familien under hele perioden, så hvis du kjører noen i et døgn får du jo ikke brukt ovnen til noe annet.

   Bortsett fra det vil du oppleve at en kombidamper med sous vide gjør en veldig god jobb, og passer perfekt til all fisk, fugl og møre stykningsdeler av okse og lam.

Legg inn en kommentar