Kurs

#636: Rapport fra kurs i moderne matlaging

Foto: Anne Cathrine Gulbrandsen (@enestaaendemat)
Foto: Anne Cathrine Gulbrandsen (@enestaaendemat)

Tirsdag 12. april var det tid for enda et kurs i moderne matlagingsteknikker hos Bølgen & Moi Kristiansand (B&M). Det var årets andre kurs og det er veldig gøy å treffe andre mennesker med minst like stor matinteresse som meg selv.

Jeg har fått forespørsler om å holde kurs fra flere forskjellige hold i mange år allerede, men det er først det siste året jeg har følt at det er noe jeg har hatt lyst til å gjøre. Det er derfor veldig bra å kunne gjøre det i veldig fine rammer i lokalene til B&M Kristiansand, hvor man får servert mat gjennom hele kvelden mens kurset holder på.

DSC04458
Foto: Anne Cathrine Gulbrandsen (@enestaaendemat)

Kursformen er såkalte forevisningskurs, hvor deltakerne ikke lager maten selv, men jeg står foran å demonstrerer og så blir maten lagt opp som praktiske eksempler på det jeg snakker om. Jeg var ikke vant med denne kursformen fra før, men nå som jeg har prøvd det synes jeg at det fungerer veldig bra. Skal jeg være helt ærlig så er jeg også litt glad for at jeg slipper å ha ansvaret for 20 mennesker som løper rundt med flytende nitrogen på et trangt kjøkken samtidig. Potensialet for katastrofe hadde vært enormt.

I tillegg til at jeg har en veldig fin dialog med kokkene og daglig leder Stian Tungland i for- og etterkant at kurset, så har min gode venninne, matbloggkollega og ærligheten selv Anne Cathrine Guldbrandsen vært med på begge kursene. Dette har vært veldig verdifullt for meg, for er det noen som gir meg ærlige og ikke minst kompetente tilbakemeldinger, så er det i aller høyeste grad Anne Cathrine.  Hun har da også skrevet om begge kursene her:

Kurs med Hobbykokken: En kveld i matmerdenes verden
Kurs med Hobbykokken: The Sequel

Som dere kan se av artiklene til Anne Cathrine, så har vi tatt hensyn til de tilbakemeldingene som har blitt gitt og jeg er nå veldig fornøyd med formen på kurset. Gjennom en syv retters meny tar vi utgangspunkt i begrepene smak og tekstur og tar ut enkelte elementer fra restaurantens meny og gjør dem om med modernistiske elementer. Syltetøy til en osterett blir gjort om til fluid gel, sjokolademousse til en dessert blir lagd i spumaflaske og dyppet i flytende nitrogen osv. Sous vide og trykkoking og også en selvfølgelig plass i løpet av kvelden.

Det er med skrekkblandet fryd jeg holder disse kursene, for jeg får virkelig spørsmål om stort sett alt som skjer på et kjøkken. Jeg har heldigvis viet en stor del av fritiden min de siste 20 årene på å lære meg om matkjemi, så foreløpig har jeg ikke stått fast. Men den dagen der det skjer er vel nødt til å komme, så jeg fortsetter å lese om neurogastromi, doktorgradsavhandlinger om kraft, saus og kulinarisk termodynamikk for å holde den dagen på en god armlengdes avstand en stund til.

Neste kurs er også i lokalene til Bølgen og Moi Kristiansand tirsdag 11. oktober og påmeldingen er lagt ut her:

http://bolgenogmoi.no/hva_skjer/kalender/sous_vide_-_teknikk-_perfeksjon_1

Håper vi sees!

 

Legg inn en kommentar