Dessert

#637: Kransekake til 17. mai

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Nå er det snart 17. mai, eller matbloggernes uoffisielle NM i å lage mest mulig fancy kaker, som det vel snart kan kalles i mine kretser. Det norske flagget skal skjules inne i kakene, de skal gjerne være en halv meter høye og snart er det vel noen som finner på å lage en innebygd konfettikanon i kaken sin også.

For min del er 17. mai er tid hvor jeg tenker mye på hvor godt vi har det her i landet og hvor takknemlig vi skal være for dem som bokstavelig talt har kjempet for at vi skal ha det så bra som vi har det. I tillegg er det også en etterlenget pust i bakken og da er det siste jeg vil gjøre å sette meg ned med en arkitekt for å lage kakeprosjekter. Jeg går tilbake til klassikerne jeg har vokst opp med og synes det er veldig fint at disse tradisjonene nå holder på å føres videre til neste generasjon. Jeg skrev et langt innlegg om kransekake i fjor og det kommer her i reprise:

Min far var matematiker og benyttet enhver anledning til å lure inn litt tall i oppveksten min og kranskekakebaking var intet unntak. Alle som har lagd kransekake vet at det kan være vanskelig å beregne lengden på kransekakemassen når man ruller den ut. Som regel ruller man bare ut altfor lange pølser med kransekakedeig og kutter den til mens man legger den oppi formen.

Min fars veldig praktiske tilnærming til dette var å bruke en linjal til å måle diamateren på sirkelen/formen, gange det med tre og så legge til «pluss litt til», som altså var for å kompensere for de første to desimalene i pi. Det er en veldig enkel løsning som gjør det fortere å lage kransekaken.

Den perfekte kransekaken
Alltid når jeg prøver å lage noe på best mulig vis, begynner jeg alltid med å definere for meg selv hva som er kriteriene for at det jeg skal til å lage blir best mulig. Dette gjør jeg uansett om det er kransekake, fiskepinner eller sabeltanntiger som skal tilberedes. For kransekaken sin del synes jeg at den skal være myk inni, men hard nok utenpå til å tåle vekten av et helt kransekaketårn. Selve ringene skal også være jevne hele veien rundt, noe som ikke alltid er like enkelt når man ruller dem for hånd.

For å lage kransekake med fantastisk konsistens bruker jeg et gammelt konditortriks, nemlig å ha flytende glukose i deigen. Flytende glukose er lagd av stivelse og har såkalte hydrofile egenskaper, altså at den hjelper til med å holde på fuktigheten der man bruker den. Det å kunne ha mest mulig fuktighet i deigen er det som gjør at kransekaken holder seg myk.

Når vi snakker om konsistens kan det jo også nevnes at et mandelkvern er en god investering. Du kommer et godt stykke med en blender eller food prosessor, men kransekakehimmelen kommer du kun til ved hjelp av en mandelkvern.

Kransekake
16-18 ringer

1 kg mandler, finmalt
8 stk eggehviter
925 g melis
75 g glukose

Bruk egne former til kransekake.

  • Mal mandler, skill eggene og mål opp melis. Bruk gjerne eggeplommene til å lage vaniljekrem til Kvæfjordkake med. Sikt inn melis i mandlene og kna inn eggehvitene. Det lønner seg å holde tilbake noe av eggehvitene og tilsett litt og litt til deigen blir passe fast.
  • Sett deigen kjølig, gjerne over natten, men minst to timer.
  • Rull så deigen ut til fingertykke pølser og bruk linjal formelen for å finne omkrets (diameter mulitplisert med 3,14) og legg disse i formene. Mitt beste tips for å rulle ut jevne pølser med deig, som ikke har form etter fingene dine, er å avslutte rullingen med å rulle over med en skjærefjøl noen ganger. Da blir pølsene helt runde og ser ikke ut som de har blitt rørt av menneskehender. Noen vil si at man mister litt av sjarmen med å være så detaljfokusert, men perfeksjonisten i meg frydet seg over denne oppdagelsen.
  • Smør formene med smør og dryss semulegryn.

Formene stekes i ovnen i 9-12 minutter (175 grader). Etter endt steketid tar du ringene ut av formene og over på rist. La de avkjøles i romtemperatur før du monterer dem i tårn.

Montering

Lag glasur av eggehvite, melis og sitronsaft og sett ringene sammen med dette. Begynn fra bunnen og jobb deg oppover.

500 g melis
70 g eggehviter
1-2 ts sitronsaft

Ha melis i en bolle og ha oppi eggehvitene og sitronsaften. Visp sammen du til har en glatt, men ikke altfor tyntflytende konsistens. Ha over i sprøytepose og dekorer som på bildet.

Lykke til og har en riktig god 17. mai!

One Comment

  • Lotte

    Jeg sparer meg for mye arbeid og får fine, jevne og lett riflene pølser med kransekakedeig ved å kjøre den ut på kjøttkvernen, med småkakeforsats.

Legg inn en kommentar