BBQ

#638: BBQ-saus nr 8

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Det har blitt en fin tradisjon i mai måned å lansere årets BBQ-saus, som jeg jobber med hver vår og det er noe jeg har gjort hvert år siden 2010. Tidligere innlegg kan du lese her:

2010: BBQ-saus med nogo attåt
2011: BBQ-saus
2012: Operasjon BBQ
2013: BBQ Poteter
2014: Årets BBQ-saus 2014
2014: BBQ-saus nr 6
2015: BBQ-saus – en gjennomgang

Det er ikke slik at det blir mer og mer sært for hvert år som går og jeg skal også være så ærlig å si at det ikke nødvendigvis blir bedre for hvert år som går heller. Jeg starter hvert år med blanke ark og prøver hele tiden nye innfallsvinkler. I tillegg til ingredienslisten under, så er det også en ekstra ingrediens som jeg ikke har brukt så mye i mine tidligere prosjekter og det er røyk.

Røyksmak er det mange som har elsk eller hat-forhold til og i min familie er det jeg som elsker det og kona som hater det. Det gir noen utfordringer når jeg lager det, men jeg pleier å løse det med å lage den ferdig først og så tilsette røyksmak til slutt. Røyksmaken kommer da enten fra grillen eller fra min kaldrøykpistol.

Hvis du ikke har grill eller ikke liker røyksmak kan du selvsagt bare koke denne sausen i en vanlig gryte på en vanlig komfyr. I dette tilfellet har jeg satt varmet opp kullgrillen til 150 grader på indirekte varme og holdt den stabil der i noen minutter før jeg har på gryta. Så tilsetter du røykspon og begynner å koke opp sausen. Ha på lokket på grillen og rør i sausen ca. hvert 10. minutt slik at det ikke svir seg i bunnen. Smak gjerne på sausen innimellom slik at du kan tilpasse røyksmaken slik du liker den.

Når det gjelder røyksmak, så er det ikke bare å slenge på restene av julegrana som står bak i hagen på overtid. De forskjellige typene tre gir forskjellig røyksmak og det er det viktig å ta hensyn til. Jeg skal komme tilbake med en egen artikkel om røyk en annen gang, men i mellomtiden kan du lese denne veldig fine artikkelen om de forskjellige smaksegenskapene til forskjellige tretyper.

Og så, la oss lage en deilig BBQ-saus:

Utstyr: Grill, gryte, kniv, skjærebrett, glass til oppbevaring
Holdbarhet: ca. 2 uker i kjøleskap og opptil 6 mnd i fryseren.

15 g (1 ss) chilipulver
5 g (1 ts) sort pepper, nykvernet
5 g (1 ts) salt
350 g ketchup
30 g sennepspulver (jeg bruker Colman´s)
100 ml eplecidereddik
30 ml sitronsaft
175 g brunt sukker
50 g mørk sirup
30 g nøytral olje
150 g løk, finhakket
3 stk hvitløksfedd
1 dl kjøttkraft
5 g røykt paprika

Fremgangsmåte:

  • Varm opp grillen til ca. 150 grader på indirekte varme og tilsett trespon.
  • Ha en gryte på grillen – gjerne en som du ikke er så veldig glad i, siden det er fort gjort at den ikke blir så veldig pen etterpå.
  • Tilsett olje, løk og hvitløk og stek den til den blir blank, ca. 5 minutter.
  • Tilsett de øvrige ingrediensene og kok opp.
  • La sausen småkoke i alt fra 30-60 minutter, avhengig av hvor tykk du vil ha sausen og ikke minst hvor sterk røyksmak du vil ha.
  • Ha blandingen over i en blender og kjør den i blenderen til den er jevn, ca. 1-2 minutter.
  • Ha over på passende glass eller plastbokser. Oppbevares i kjøleskap i opp til 2 uker eller i fryseren i inntil 6 mnd.

Lykke til!

3 Comments

Legg inn en kommentar