
Jeg vet ikke hvordan det står til der du bor, men her på Sørlandet har det begynt å dukke opp stadig flere blåbær ute i skogen. Da er det om å gjøre å kjenne sin besøkelsestid og høste av naturens overflod mens vi kan. Her er en fin sommerdessert som inneholder både blåbær, jordbær og bringebær.
Blåbærsorbet
Ingredienser:
600 g blåbær
130 g sukker
30 g flytende glukose
frøene av en vaniljestang
Fremgangsmåte:
- Varm opp ingrediensene på middels sterk varme til de småkoker og sukkeret er oppløst.
- Kjøl blandingen glatt og jevn i en stavmikser og hell den gjerne gjennom en finmasket sil for å fjerne alle klumper.
- La blandingen stå i kjøleskapet over natten og kjør i ismaskin i god tid før servering.
- Kjør blandingen til den har ønsket konsistens, ca. 30-40 minutter.
- Denne oppskriften passer også bra for PacoJet, for dem som det.
Sjokolademousse
150 g mørk sjokolade med 50-60% kakaomasseinnhold
75 g usaltet smør
1/2 dl espresso eller sterk kaffe
1 gelatinplate
2 eggeplommer
2 eggehviter
50 sukker
- Smelt sjokoladen i vannbad sammen med smøret.
- Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i minst 5 m inutter og rør ut i den varme espressoen/kaffen.
- Bland kaffe/gelatin-blandingen sammen med sjokoladen og smøret til du har en jevn masse.
- Tilsett de to eggeplommene og rør sammen til også dette bli en jevn masse.
- La blandingen stå i romtemperatur til den har nådd ca. 30 grader, det pleier å ta ca. 30 min.
- Deretter pisker du eggehvitene og sukkeret til du har marengs og vender inn i den litt avkjølte sjokoladeblandingen.
- Helles over i silikonformer (jeg bruker halvkuler med 4 cm diamater).
Bringebær fluid gel
200 bingebærpuré
300 g sukker
3 dl vann
1 g agar pr 100 g væske, i dette tilfellet kan du rundt nedover litt og bruke 5 g agar agar.
- Vei opp blandingen av kirsebærpure, vann og sukker og tilsette 1 g agar agar per 100 g væske. Rør godt rundt og kok opp og la det koke i 3-5 minutter.
- Hell over på en boks eller målbeger og la det avkjøle seg til det stivner, ca. 2 timer i romteemperatur.
- Ha geleen over i en blender til blandingen er glatt og jevn, ca. 2 minutter.
- Hell over på flaske og bruk som pynt på kaker og desserter.
- Holdbarhet er ca. 1-2 uker i kjøleskap.
Crumble
450 g mandler, uten skall
200 g sukker
100 g hvetemel, evt. glutenfritt mel
95 g smør, smeltet
frøene av én vaniljestang
- Kjør alle ingrediensene i en blender eller kjøkkenmaskin til de har en forholdsvis jevn konsistens.
- Stek i ovn på 175 grader i ca. 10-15 minutt, til den begynner å samle seg.
- Kjøl ned og kjør til grøve smuler i blender eller kjøkkenmaskin.
Anrett som på bildet – lykke til!