#643: Lemon curd, versjon 3

Alle som har kjent meg en stund vet at jeg har en stor kjærlighet for lemon curd, eller sitronsmør om man vil. Jeg har da også skrevet veldig utfyllende om lemon curd tidligere, men nå har jeg forbedret oppskriften min ytterligere. Jeg har latt vannbadet stå denne gangen og lager det bare en i vanlig gryte. I forhold til tidligere versjoner synes jeg denne blir enda mer silkemyk i konsistensen og balansen mellom søtt og surt er ytterlige forbedret.
Lemon curd
150 ml sitronsaft
skallet av 2 sitroner
350 g hele egg, sammenpisket
120 g sukker
130 g smør, usaltet og kuttet i biter
Fremgangsmåte:
- Ha sitronsaft og sitronskall i en gryte og kok opp.
- Pisk sammen egg og sukker til eggedosis til sukkeret er oppløst og du har en fin lysegul farge.
- Tilsett halvparten av sitronsaften sammen med eggene og pisk til du har en helt jevn blanding, ca. 1-2 minutter.
- Ha blandingen oppi gryta sammen med resten av sitronsaften og la blandingen småkoke til den tykner, ca. 5-7 minutter.
- Ta gryta av komfyren og sil den gjennom en finmasket sil og ha en i en bolle.
- Tilsett smøret bit for bit til du har en jevn blanding. Ha sitronsmøret i en form og dekk med plastikk og la det kjøle ned i kjøleskap.
- Holdbarhet 1-2 uker.
Variasjoner:
- Lime curd. Bruk 150 ml limesaft og skallet fra 2 lime. Følg oppskriften som ellers.
- Appelsin curd. Redusér 300 ml appelsinsaft til halvparten og følg oppskriften som ellers.
- Rips curd. Lag en puré av 150 g rips med en stavmikser og følg oppskriften som ellers.


8 Comments
Tore Flatjord
Hei, skal prøve denne med rips. Har veldig mye rips, så vurderer å mangedoble oppskrifta. Men kan det fryses?
Elise
I disse bærtider… Bringebær curd – tilsvarende fremgangsmåte som rips!?
Hobbykokken
Det har jeg dessverre aldri prøvd, men vil jo tro at det går bra…
Anne Marit
Hei på deg:) Kan jeg tilsette ei plate gelatin i denne? Bruker lemoncurd som fyll i makroner, men synes det tyter sånn ut når man tar et bit;) Anne Marit
Hobbykokken
Hei, Anne Marit :-) Ja det kan du gjerne gjøre. Alle best blir det imildertid hvis du tilsetter litt (1/2 ts) agar agar, lar blandinger sette seg og så kjører det i blender. Søk på fluid gel på bloggen min for så se hvordan du gjør det :-)
Anne Marit
Kan jeg bruke xanthan-gummi (det har jeg i kjøkkenskuffen) i stedet for agar agar? :) Skal bake til 40-årsdag, så jeg vil ha det beste resultatet ;)
Hobbykokken
Ja, det kan du :-)
Pingback: