Ukategorisert

#648: Supersprø poteter med natron

Natronpoteter

Jeg skrev om supersprø poteter med natron her på bloggen første gang i 2013 og siden har jeg fått med meg at det er mange som har prøvd metoden med minst like stor suksess som meg.

Gjennom kommentarfeltet og diverse henvendelser på sosiale medier ser det ut til at mange synes det er rart at det skal så lite natron i kokevannet. For å fjerne eventuell usikkerhet om dette vil jeg bare komme med en ytterligere presisering av natronets funksjon er i denne metoden.

Pektinet i potetene, og det er det mye av, brytes ned over tid med vanlig koking i vann. Nå man bare endrer pHen litt til å gjøre den mer basisk, i dette tilfellet ved å bruke natron, blir vannet akkurat nok basisk til å starte en kjedereaksjon der pektinet brytes ned i en voldsom fart. I løpet av bare 2-3 minutter får du en veldig mye større overflate enn det du ville ha fått med vanlig koking.

Det er helt sikkert både en og to verdenskriger siden noen fant ut av av økt overflate på poteter ga et ekstra sprøtt resultat. Det er i hvertfall en haug med år siden jeg så et matprogram på TV hvor man ble oppfordret til å forkoke potetene for så å riste em i dørslag før de gikk i ovnen.

Det vi ønsker å oppnå er altså ikke noe nytt, men måten vi kommer dit er altså av mye nyere dato. I min jakt på verdens beste pommes frites har jeg vært innom de aller fleste metoder for å øke overflaten og så langt er det ultralydbad som har vært med effektiv. I anerkjennelse av at ultralydbad ennå ikke er allemanseie, så vil jeg si at koking med natronvann er en soleklar nummer to.

Vanligvis er jeg veldig nøye på mål, men akkurat på dette området er det faktisk ikke så nøye. Jeg tar 1 teskje natron uansett om det er 2, 3 eller 5 liter vann i kjelen og resultatet blir like bra hver gang.

Håper dette var oppklarende – lykke til!

 

4 Comments

Legg inn en kommentar