Ukategorisert

#650: Ferskt brød på turen

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Nå er vi inne i en deilig tid av året og det er bare å bruke naturen så mye som mulig før snøen kommer og gir oss helt andre muligheter og utfordringer for friluftsliv.

Jeg har et nært forhold til naturen og jeg har lagd utallige måltider i stormkjøkken både til skogs og til fjells. Det er først og fremst naturen man skal nyte når man er ute på tur, men spesielt på kortere turer er det fint å unne seg litt ekstra godt. Det er få ting som slår fersk brød, så når jeg er på en dagstur eller helgetur med overnatting, så lager jeg gjerne brød i panna på stormkjøkkenet.

Det er ganske annerledes å lage brød på tur enn hjemme på kjøkkenet sitt, så selv om oppskriften under ikke ser så fremmed ut, så vil jeg oppfordre deg til å ta en grundig titt på fremgangsmåten.

100 g (1,5 dl) hvetemel, finmalt
100 g (1,5 dl) hvetemel, sammalt
5 g (1 ts) tørrgjør
3 g (1/2 ts) salt
3 g (1/2 ts) bakepulver
130 ml vann

Fremgangsmåte:
Vi driver ikke å tar med oss vekt og måleutstyr på tur, så alt (unntatt vannet) lages på forhånd og blandes i en plastpose (brødpose eller ziplock-pose går veldig bra). Det er denne posen brøddeigen skal lages i, så kjøp gjerne noen poser som er litt tykke og solide.

Måling av vannmengde.
Her gjør jeg det veldig enkelt. Man tar en tom halvliters flaske med vann og setter den på en vekt som lar seg nullstille. Deretter tarjeg en annen flaske og heller opp 130 g vann i fire omganger. For hver 130 g vann merker jeg en strek med sprittusj utenpå flaska og dermed har jeg målt opp vann til å lage fire pannebrød uten å måtte bruke noe måleutstyr for å få det til.

En times tid før du har lyst på brødet blander du vannet oppi posen og knar rundt med hånda til du har en jevn og god deig. Hvis dette er en varm sommerdag og du er i farta kan du la deigen heve en times tid i topplokket på sekken din mens du går. Hvis man lager dette en kald høst- eller vinterdag pleier jeg å henge posen med deigen i en snor rundt halsen og henge den på innsiden av jakka mens jeg går. Da får du en helt perfekt temperatur for heving (inne i jakke) og også her regner du ca. en time med heving.

Steking av brødet
Varm opp et stormkjøkken på middels sterk varme. Hvis du har gassdrevet stormkjøkken regulerer du varmen med gassventilen, mens hvis du bruker åpen flamme eller bål regulerer du varmen med å justere avstanden til bålet.

Trykk ut deigen med hendene til du har et jevn og rundt brød (min deig blir ca. 2 cm tykk i en panne på 20 cm i diameter). Stek ca. 5-7 minutter på hver siden du du kjenner at det er gjennomvarmt. Hvis du er usikker på om brødet er ferdig kan du kutte en liten bit av det for å sjekke.

 

God tur!

Legg inn en kommentar