Godteri

#657: Fløtekarameller med forskjellige smaker

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Tidenes mest leste innlegg på denne bloggen er et innlegg om nettopp fløtekarameller som jeg la ut i førjulstiden 2012.  Disse karamellene er fast inventar hjemme hos oss hver jul og jeg ser ingen grunn til å bryte med denne tradisjonen i år heller.

Alt ettersom hvor disponert man er for å være sentimental, gjør det ingenting hvis man eksperimenterer litt med forskjellige smaker. Her får du først en grunnoppskrift og så følger det noen av mine favorittsmaker på slutten av innlegget.

Grunnoppskrift:
250 g kremfløte
250 g sukker
75 g smør
150 g glukose, evt lys sirup
Frøene fra en vaniljestang

Tilsett alle ingrediensene i en stor gryta og kok opp blandingen på middels sterk varme. Ha digitalt termometer oppi gryta og kok opp på middels sterk varme. Det kommer til å putre i 15-20 minutter og husk å røre litt med jevne mellomrom.

Du skal ende opp med en temperatur på mellom 118-124 grader, avhengig av hvor seige du ønsker karamellene. Det går veldig fort på slutten, så her må du følge med. For å slippe å stå over det som en hauk setter jeg alarm på det digitale steketermometeret til 110 slik at jeg kan gå litt rundt på kjøkkenet mens det koker opp. Nå alarmen piper må du begynne å følge med, men da tar det ikke lang tid før de er klare.

Hell over i ønsket form (husk å kle formen med bakepapir) og la karamellene stå i romtemperatur på kjøkkenbenken over natten og kutt dem til ønsket størrelse. Det er viktig at karamellene får stå å herde slik at de ikke flyter helt ut når du skal kutte i dem.

Smaksvariasjoner:

  • Lakriskarameller. Tilsett 10-15 g lakrispulver mot slutten av koketiden og tilsett sukkerkulør til du får ønsket farge på karamellene. Lakrisen klumper seg lett, så rør godt og sil blandingen før du heller den over i en skål eller tilsvarende for å herde.
  • Limekarameller. Følg oppskriften, men tilsett skallet av 2 lime mot slutten av koketiden. Det er viktig å ikke falle for fristelsen å bruke limesaft her, for det skiller seg for med fettet i fløten og ender som regel i katastrofe. Her bruker jeg uttrykket katastrofe i den mildeste betydningen av ordet, situasjonen i Syria er en ordentlig katastrofe, sånn bare for å holde perspektivet.
  • Salte karameller. Tilsett 5-10 g salt mot slutten av koketiden. 5 g er akkurat passe, mens 10 g er for dem som er veldig glad i saltsmaken.

2 Comments

Legg inn en kommentar