Bakst

#664: Halvgrove rundstykker til fryseren

 

Foto: Magnus Wintersborg

Dette er noen rundstykker som jeg liker veldig godt å lage i helgene og passer til det meste på et typisk norsk frokostbord. Det er ikke langtidshevet, så det er ingen store hull som syltetøyet faller gjennom. Det er heller ikke veldig mye smak i det, siden jeg hverken bruker frø, nøtter, krydder eller surdeig.

Hva er dette for noe kjedelige greier, da? Jo, det skal jeg forteller deg. Det er noe så enkelt som et rundstykke som gjør den av og til kjedelige jobben med å være et verktøy for at du kan få spist frokosten din og smake favorittpålegget ditt uten konkurranse fra en masse andre smaker. Disse rundstykkene konkurrerer ikke med Åpent Bakeri, men med mørkeblå poser fra Danmark med frosne og halvstekte rundstykker i.

De er til gjengjeld veldig enkle å lage og de holder seg, som overskrifter lover, veldig godt i fryseren. Den mest vanlige feilen man gjør når man lager runtstykker som skal i fryseren, er at man ikke tenker noe over at det er i fryseren de skal til slutt. Derfor steker de fleste rundstykkene, eller brødet for den saks skyld, som vanlig og bare har det i fryseren til slutt.

Når du vet på forhånd at det du skal i fryseren, så lønner det seg å skru ned temperaturen i ovnen i forhold til det du er vent med og ikke minst å steke rundstykkene litt kortere enn det du pleier. Det man er ute etter er å steke dem akkurat lenge nok til at den såkalte «oven spring» (ovnsheving) effekten er over slik at de ikke trenger å heve noe når de skal stekes etter de skal ut av fryseren.

Når jeg steker dem første gang gjør jeg det på 150 grader i 15 minutter midt i ovnen. Når jeg steker dem andre gang gjør jeg det på samme måte som man gjør når man steker de tidligere nevnte rundstykkene fra Danmark, altså på 190 grader med varmluft.

Denne oppskriften gir 13 rundstykker på 100 g hver:

300 g sammalt hvetemel, grovt (melet tilsammen utgjør 100% av tørrstoffet)
500 g hvetemel
560 g vann (70%)
12 g salt (1,5%)
30 g gjær (3,75%)

Fremgangsmåte:

  • Elt sammen hvetemel og vann i en kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter.
  • Tilsett de øvrige ingrediensene og elt i 10 minutter til. Temperatur på vannet er bare vanlig kaldt vann fra springen.
  • La deigen etterheve på kjøkkenbenken i en bolle med en tallerken eller plast over i ca. 2 timer.
  • Forme deigen til rundtstykker og la dem etterheve dekket med kjøkkenhåndkle i ca. 30 minutter.
  • Varme ovnen til 150 grader og steke rundtstykker i 15 minutter midt i ovnen uten varmluft.
  • La rundstykkene avkjøles til romtemperatur på kjøkkenbenken (ca. 2 timer), ha dme i plastposer og frys dem til neste søndagsfrokost.

Lykke til!

Ps. Jeg er født i Danmark og er halvt dansk og mener ikke å si noe vondt om frosne rundtstykker i mørkeblå poser fra Danmark. Noen av mine beste venner er rundtstykker….

11 Comments

Legg inn en kommentar