Matkjemi

#666: Silkemyk ertepuré med natron

Foto: Hobbykokken.no

Ok, nå har jeg løst et problem som du kanskje ikke visste at du hadde. Det dreier seg nemlig om noe så enkelt som at erter ofte kan være vanskelig å lage en helt silkemyk puré av. Dette er fordi det ytterste laget av ertene er full av stivelse som ikke lar seg bryte ned så lett.

Erter er jo som kjent ganske små, så det tar ikke så veldig lang tid før de er kokt møre nok til å kunne spises. Når du koker ertene brytes riktignok stivelsen sakte, men sikkert ned, men ikke fort nok. Hvis du koker ertene lenge nok til å skallet er tilstrekkelig oppløst til å gi en fin puré, så har de ofte kokt så lenge at de har blitt for myke og for mye av smaken og fargen har gått ut i kokevannet.

Oppgaven er altså følgende: Å finne en måte å få tiden det tar å koke skallet mykt nok til at det kan pureres lett uten å måtte koke ertene for lenge. Som du har skjønt for lenge siden av overskriften på dette innlegget så er svaret, som så mange ganger før, natron.

Natron har mange fantastiske egenskaper, men er av dem er at den øker pH’en i vannet du har det i. Med høyere pH i vannet løses stivelsen opp fortere, på samme måte som med natron-poteter, som jeg har skrevet om tidligere. Med bare 5 g (1 ts) på én liter kokevann får du ordentlig gang på prosessene og stivelsen løses opp veldig mye fortere enn den ellers ville ha gjort.

Hvis du skal bruke ertene hele trenger du ikke å bruke natron, men neste gang du skal lage ertepuré anbefaler jeg på det sterkeste å ha litt natron i kokevannet. Du sitter igjen med en puré som både smaker bedre, ser bedre ut og ikke minst er mer smooooth en du noengang har smakt.

Oppskrift på min favorittpuré:

300 g erter
8 dl vann
5 g (1 ts) natron

50 ml kyllingkraft
50 ml kremfløte
3 g (1/2 ts) salt
1 g (1/4 ts) pepper

Fremgangsmåte:

  • Kok opp vannet med natron og ha oppi ertene. La ertene koke i 4 minutter og sil fra kokevannet.
  • Ha ertene oppi en blender og tilsett kyllingkraft og kremfløte.
  • Kjør blandingen i blenderen på høy hastighet til den er helt glatt, ca. 1-2 minutter.
  • Smak til med salt og pepper.

4 Comments

Legg inn en kommentar