Bakst

#674: Deilig melkeloff

5. juni 2017

Foto: Magnus Wintersborg

Man kjenner litt på at man har blitt voksen og vel så det når man kan konstatere at jeg har bakt ukentlig i 32 år på rad. Nå begynte jeg riktignok da jeg var 10 år gammel, men likevel.

Det som skiller min baking fra mange andres er at jeg som regel baker veldig små porsjoner. Jeg baker ofte bare ett brød eller ett brett med rundtstykker og det har en veldig enkel grunn – jeg har blitt helt hektet på ferske bakevarer og har i praksis ingen bakevarer i fryseren. Nå er det selvsagt ikke alltid at jeg får spist opp alt, men da er det bare å slå på dehydratoren og så er det plutselig noen ekstra krutonger eller brødsmuler til panering på lageret.

Vi Sørlendinger (ja, her nede skriver vi Sørlandet med stor S) er fryktelig glade å spise reker med loff og majones om sommeren, men dessverre skjemmer vi altfor ofte de overprisede rekene med billig og sjelløse spiralloff fra nærbutikken. Nå som vi står helt på begynnelsen tenkte jeg det var passende å komme med min favorittoppskrift på melkeloff som jeg bruker til reker, men også til arme riddere, toast, croque monsieur, grilled cheese sandwich, krutonger osv.

Det som skiller min oppskrift fra mange andres er at jeg bruker melkepulver (tørrmelk) i deigen. Ved å bruke melkepulver forsterker man alle de fine egenskapene som melk har i baking og når du først har prøvd det kommer du ikke til å se deg tilbake. Proteinene i melk er med på å forsterke glutenbindingene slik at du får en deig som hever bedre og hjelper deg med å få et luftigere brød.

Melkesukkeret og fettet i melken tilsetter smak i tillegg til at det gjør deigen mykere og saftigere. Melkesukkeret er også med på å forsterke Maillard-reaksjonen når du baker, slik at du får en smakfull og gyldenbrun skorpe. Her er min favorittoppskrift på melkeloff:

IngrediensVektBakers prosent
Hvetemel600 g100%
H-melk400 g67%
Melkepulver30 g5%
Smør50 g8%
Sukker30 g5%
Salt9 g1,5%
Gjær, fersk20 g3 %

Fremgangsmåte:

 • Bruk en kjøkkenvekt og mål opp riktige mengder med hvetemel, melkepulver, sukker, salt og gjær.
 • Hvis du vil ha en smakfull loff med sterke glutenbindinger bruker du kald melk rett fra kjøleskapet, men da må du beregne 3-4 timer heving. Hvis du vil bake fortere enn det varmer du opp melken til ca. 30 grader og da kan du heve deigen første gang på ca. 1 time.
 • Tilsett melk og elte deigen til du har en jevn og smidig deig, ca. 7-10 minutter i kjøkkenmaskinen.
 • Tilsett smøret i små biter helt til deigen har absorbert smøret, ca. 5-7 minutter.
 • Heve deigen til ca. dobbel størrelse. Hvis du har brukt kald melk pleier dette å ta ca. 3-4 timer, hvis du bruker lunken melk går det fortere.
 • Ha deigen over i smurt brødform og la den etterheve til ca. dobbel størrelse her også.
 • Varm opp stekeovnen din til 170 grader uten varmluft og la brødet steke midt i ovnen i 35-40 min. Les min artikkel om brødbaking med termometer hvis du vil lese mer om hvordan du kan vite når brødet er ferdig. Hvis du har dampovn steker du brødet på 25% damp på 150 grader i 40 minutter.
 • Avkjøl brødet på rist.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Trine
  5. juni 2017 at 18:12

  «Ha deigen over i smurt brødform…»
  Kan du utdype hvordan du her går fram? Elter du den først eller er deigen så løs at du «heller» den direkte i formen?
  Mvh Trine.

 • Legg inn en kommentar