Grilling

#676: Swineapple

Alle som kjenner meg vet at jeg er den siste som henger meg på trender. Jeg har hatt samme frisyre siden 1997 og min favorittlue om vinteren er en lue jeg kjøpte på Intersport i Vågsbygd i 1989. Jeg har venner som yngre enn den lua.

Spenningen var derfor til å ta og føle på da min kone forleden kunne melde at hun hadde sett en gøy video på Youtube som hun gjerne ville at vi skulle prøve. På samme måte som kylling-på-boks herjet for noen år siden, så ser det ut som om turen har kommet til swineapple – svinekjøtt i ananas, pakket i bacon.

Jeg kjenner ikke opprinnelsen til dette kulinariske nybrottsarbeidet, men at svinekjøtt og ananas går fint sammen er ikke noe nytt. At både ananas og svinekjøtt passer bra med grillkrydder (rub), grill og røyk er heller ikke noe nytt. Sånn sett var det vel bare et spørsmål om tid før noen fant ut at dette måtte kombineres og som alltid var jeg ikke vanskelig å be.

For å lage swineapple trenger du følgende utstyr:

 • Grill
 • Røykspon
 • Metallbrett til å sette ananasen på
 • Digitalt termometer
 • Pensel

Ingredienser (4 personer)

1 stk ananas
2 pk bacon
300 g svinekjøtt i strimler
valgfri mengde dryrub til svinekjøttet

Du kan bruke akkurat hva slags type dryrub du vil, men her er min favorittoppskrift til svinekjøtt. Ingrediensene blandes sammen og kan oppbevares på lufttett boks i 2-3 måneder uten problem.

Dry rub til svinekjøtt:

100 g brunt sukker
50 g paprika
10 g sort pepper
5 g salt
10 g chilipulver
10 g hvitløkspulver
10 g løkpulver
5 g cayennepepper

Fremgangsmåte:

 • Fyr opp grillen på indirekte varme til å holde ca. 140 grader. Hvis du vil ha en røykt smak tilsetter du røyksponet når du har fått fyr i grillen.
 • Kutt av toppen og bunnen på ananasen og skrell den med en kniv. Mange swineapple-videoer på youtube forutsetter at du kutter ananasen i to deler, men vi valgte å hule den ut istedenfor.
 • Kutt svinekjøttet i lange biter og vend dem i krydderblandingen.
 • Fyll ananasen med svinekjøtt og pakke den godt i bacon. Bruk enten tre- eller metallspyd til å sette fast baconet slik at det ikke faller av.
 • Sett inn et digitalt termometer. Etter en stund kommer kjernetemperaturen opp i 70 grader og der er det greit å prøvd å holde den i noen timer. Total steketid for denne retten er 4-5 timer.
 • Jeg brukte en pensel av silikon til å pensle den i sin egen saft ca. 1 gang i halvtimen. Dette er for at det ikke skal tørke ut på utsiden.
 • Vi serverte denne retten med salat, noe som holdt i massevis tatt i betraktning at vi bare var to stykker denne dagen og det var veldig mye mat til bare meg og min kjære.

Var swineapple en suksess?
Tja, det var ikke vondt ihvertfall og fru Hobbykokken er hjertelig velkommen til å sende meg youtube-linker i fremtiden også. Det som er problemet med ananas er jo at det inneholder enzymet bromelin som bryter ned bindevevet i kjøtt. Liknende enzymer finnes også i f. eks. kiwi og papaya, noe som gjør dem lite egnet til å lage gelé med i fersk tilstand under varmebehandling (gelé er laget av gelatin – gelatin er laget av kollagen – kollagen er bindevev).

Resultatet av all ananasjuicen som rant ut var at kjøttet som var inne i ananasen ble veldig kornete i konsistensen. Skal vi gjøre dette igjen kommer vil til å legge ananasen i et temperaturkontrollert vannbad på 70 grader i 1 time for å bryte ned/denaturere bromelinet for deretter å lage retten som beskrevet. I temperaturaturleiet 68-72 blir nemlig bromelinet denaturert og det mister sin litt kjipe effekt på kjøttet.

One Comment

Legg inn en kommentar