Matkjemi

#677: Don’t cry for me Argentina….

Foto: Magnus Wintersborg

Nå som jeg har fått deg til å nynne på en Andrew Lloyd Webber-sang vil jeg bare være kjapt ute med å si at jeg selvsagt ikke har noe mot at folk griner, men da er langt bedre å gjøre det når man faktisk har en grunn til det og ikke når man kutter løk, som er enkelt å forebygge.

Hva skjer?
For å finne ut hvordan vi skal slutte å grine, må vi selvsagt vite hva som er årsaken til at vi begynner å grine. Løk inneholder nemlig flere forskjellige flyktige (volatile) svovelbindinger som tar gassform når man kutter i løken og som skaper en reaksjon når denne gassen treffer øynene våre. Videoen nedenfor er en god forklaring:

 

Hvordan unngå tårer
Hva som foregår på en kjøkken er omgitt av myter og manglende dokumentasjon, og hvordan man unngår å grine når man kutter løk er intet unntak. I forbindelse med at jeg skrev dette innlegget har jeg prøvd mange forskjellige metoder og har delt dem inn i to grupper, de som virker og de som ikke virker. Vi begynner med dem som ikke virker:

 • La roten på løken være inntakt. Ingen effekt.
 • Holde en fyrstikk mellom tennene mens du kutter. Ser teit ut, ingen effekt.
 • Kutt løken oppå platetoppen med kjøkkenvifta på full effekt. Masse bråk, dårlig arbeidsstilling og null effekt.
 • Hold tunga ute mens du kutter. Ser minst like teit ut som fyrstikkene, ingen effekt.
 • Kutt løken nede i oppvaskkummen under rennende vann. Dette er en metode som fungerer bra i forhold til å unngå tårer, men det er en veldig dårlig arbeidsstilling og ikke helt ufarlig å stå med våte hender og en skarp kniv. Metoden fungerer, men anbefales ikke.
 • Ha løken i mikrobølgeovn i 1 minutt før du begynner å kutte den. Løken blir varm og myk. Metoden har kanskje en liten effekt, men det blir vanskelig å jobbe med.

Og så kommer metoden som jeg synes virker:

 • Det åpenbare valget som alltid virker er å ta på seg svømmebriller og la det stå til. Bortsett fra den åpenbare risikoen for å bli arrestert av motepolitiet er dette en bare løsning som alltid fungerer.
 • Å bruke kontaktlinser fungerer også bra, men har jo ulempen at det ekskluderer dem som ikke bruker linser.
 • Kutte løken under vann. Det høres kanskje utrolig ut, men det er altså en person som har prøvd å fylle vasken med vann og så har begynte å kutte løken under vann. Metoden fungerer i forhold til tårer, men det er jo helt utrolig upraktisk.

Selv bruker jeg ikke noen av disse metodene. Roten til problemet er altså svovelaktige bindinger som tar gassform når de frigis fra løken når man kutter i den. Gass beveger seg saktere når den er kald, så derfor er del av løsningen å alltid oppbevare løk i kjøleskapet. Mengden løksaft som lekker ut av løken når du kutter den har også direkte sammenheng med hvor skarp kniven din er. Jo sløvere kniven er, jo mer kraft må du bruke og jo mer løksaft lekker ut. Løsning: Hold kniven sylskarp til en hver tid.

Kald løk og en skarp kniv er altså løsningen for de aller fleste og hvis det ikke virker har du altså svømmebrillene i reserve. Bare rolig, svigermor kommer helt sikkert ikke til å bemerke det neste gang hun er på besøk…

 

3 Comments

 • urbanix

  Sikker på virkningsmekanismen? «Løkgassen» har en forsvinnende liten masse sammenlignet med luften for øvrig, så man skulle tro at den raskt får samme temperatur som luften rundt og beveger seg deretter. Derimot kan kanskje mengden løksaft og ikke minst dennes tilbøyelighet til å gå over i gassform synke med løktemperaturen?

 • Børge B

  Et gammelt kjerringtriks som jeg bruker – og som ofte fungerer: Plystre!
  Med å plystre mens du skjærer løken – så blåser du gassene bort fra deg :-)
  Bare prøv neste gang! Mer effektivt enn en kanskje skulle tro!

Legg inn en kommentar