Kyllingconsommé med sopp og urter

Foto: Magnus Wintersborg

Ideen til denne suppen er inspirert av asiatisk «pour over soup» hvor man heller kokende kraft over f.eks. rå grønnsaker, glassnudler, fisk osv. Man kan variere dette i det uendelig, men denne gangen valgte jeg kyllingkraft sammen med enoki-sopp og friske urter. Soppen blandes først med urtene, anrettes i ringer på tallerkenen og så serveres de til gjestene.

Suppen serveres sånn sett uten selve suppa, den helles altså over soppen for å stå å trekke i noen minutter. Til denne oppskriften er det brukt 20 g enoki pr porsjon.

Oppskrift, kyllingkraft
2 kg kyllingvinger
2 ss melkepulver av skummetmelk (uten fett)
3 ss druekjerne- eller solsikkerolje
300 g løk, skrelt og kuttet i tynne skiver
125 g gulrot, skrelt og kuttet i skiver
100 g champinjong, renset og delt i fire
4 stk hvitløksfedd, skrelt og finhakket

  • Fremgangsmåte:
  • Forvarm ovnen til 200 ºC.
  • Ha kyllingvingene i en ildfast form og strø over melkepulver.
  • Stek kyllingvingene i ovnen i 1 time, og snu dem 1 gang hvert kvarter for å få jevn bruning.
  • Hell fra fettet fra formen og ta vekk kyllingvingene. Ha litt vann oppi formen, skrap ut kyllingbitene som har satt seg fast i formen og ta vare på væsken.
  • Varm oljen i en trykkoker på middels til sterk varme. Når oljen er varm har du oppi løken og steker til den er gyldenbrun. Rør ofte for å for å hindre at den setter seg fast i bunnen, ca. 10 minutter.
  • Ha oppi gulrøttene og stek til de er møre, ca. 10 minutter. Tilsett så sopp og hvitløk.
  • Stek til soppen er gjennomstek og lett brunet, ca. 5-10 minutter.
  • Ha oppi kyllingvingene og væsken som du kokte ut formen med.
  • Ha 4 liter kaldt vann oppi gryta og kok opp. Fjern evt. skum og urenheter som kommer til toppen.
  • Ha på lokket på trykkokeren og få den opp i fullt trykk. Reduserer varmen og kok under fullt trykk i 3 timer.
  • Ta trykkokeren av varmen og la den kjøle ned slik at trykket forsvinner naturlig før du tar av lokket.
  • Sil kraften gjennom en finmasket sil kledd med musselin-klede i en bolle.
  • Ha bollen over et isbad for å kjøle ned så fort som mulig.
  • Ha i kjøleskapet over natten og skrap vekk fettlaget før du bruker kraften eller fryser den ned.
  • Bruk den mengden du trenger med kraft og smak til med salt og eventuelt litt soyasaus.

Foto: Magnus Wintersborg

4 Responses to Kyllingconsommé med sopp og urter

  1. August

    Hei. Hvor får man tak i fettfri tørrmelk?

  2. August

    ?

    • Hobbykokken

      Meny har hatt det, ellers kan du bruke Viking melk

      • August

        Takk :)

Legg inn en kommentar