Brød

#682 :Valnøttbrød

Foto: Magnus Wintersborg

Jeg er veldig glad i nøtter, både i salater, desserter, sauser og ikke minst i brød. Nøtter har en veldig fin og tydelig egensmak og de blir bare bedre av varmebehandling. Siden det aldri blir særlig varmt (ikke over 100 grader) inne i et brød, så foretrekker jeg å riste nøttene først i ovnen. I denne oppskriften anbefaler jeg å riste nøttene i ovnen på 150 grader med varmluft i 15 minutter. Du kan selvsagt velge hva slags nøtter du selv foretrekker, men til akkurat dette brødet synes jeg valnøtter blir best.

600 g hvetemel
100 g grovt hvetemel
300 g grovt rugmel
7 dl (70%) vann
15 g (1,5%) salt
15 g (1,5%) gjær, fersk
200 g (20%) valnøtter
30 g (3%) mørk sirup

Fremgangsmåte:

 • Oppskriften er til tre brød.
 • Bland sammen de tørre ingrediensene først (inkl gjær).
 • Tilsett vann som holder ca 25-30 grader. Den temperaturen er satt for å la brødet heve i ca. 3 timer. Hvis du tilsetter kaldere vann, så tar det lenger tid å heve.
 • Tilsett mørk sirup.
 • Elte deigen i 10 minutter på lav hastighet i en kjøkkenmaskin.
 • Når man bruker 1,5% gjær kan deigen gjerne heve i ca. 3 timer. Hvis du vil at det skal gå fortere kan du øke gjærmengden opp til f. eks. 5%, slik at man bruker en hel pakke gjær til en deig med 1 kg mel.
 • Det finnes hovedsakelig to måter å steke brød på hjemme, enten i form eller såkalt rundsteking uten form. Jeg liker å variere, men foretrekker å bake i form hvis jeg skal lage brød som skal være med i en matpakke.
 • La deigen etterheve i ca. 1 time før de går i ovnen.
 • For å unngå at skorpen sprekker kan du enten kutte i den med en skarp kniv rett før steking eller spraye brødene generøst med vann rett før du har dem i ovnen.
 • Forvarm ovnen 250 grader og skru så ned til 200 grader når brødene går i ovnen. Steketiden er vanligvis ca. 35-40 minutter. Da skal kunne banke på bunnen av brødene og høre en hul lyd når de er ferdige. Hvis du bruker termometer når du baker anbefaler jeg en kjernetemperatur på brødet på 97 grader.
 • Har du kombidampovn kan du steke brødet på 25% intervalldamp på 190 grader i 40 minutter.
 • Ønsker du å lage eltefrie brød i støpejernsgryte med disse oppskriftene, justerer du væskemengden til 80%, altså 8 dl væske på 1 kg mel. Du kan også justere ned gjærmengden til 1%. Brødene stekes i så fall på 250 grader i 30 minutter med lokk, og i 15 minutter på 200 grader uten lokk til slutt.

Lykke til!

One Comment

Legg inn en kommentar