Snacks

#683: Kyllingnuggets

Foto: Magnus Wintersborg

I det grumsete kjølvannet til verdens største fastfood-kjeder følger en strøm av kjipe kyllingnuggets, slappe pommes frites og doven brus. Ting som egentlig smaker godt har blitt endret og ofret på profittmaksimeringens alter og hvis du ikke er kjapt ute med å si at «du hadde veldig dårlig tid i dag» når du servere noe av vederstyggeligheten henger medlemskapet i gourmetklubben i en tynn tråd.

Enter: The humble chicken nugget. Kyllingnuggets har blitt selve kroneksemplet på slik mat som mange har smakt, men som de fleste ikke tør å innrømme at de liker. Og ja, jeg har smakt den gjennomindustrialiserte varianten. Jeg foretrekker å rulle sprettballer i brødsmuler fremfor å spise nuggetvarianten som jeg blir saksøkt herfra til månen hvis jeg nevner nevner navnet på.

Når man skal lage sine egne nuggets er det mange som faller i den kjente snobbe-fella med å bare kutte kyllingbryst i passer store skiver og så panere dem. Man kan gjerne bruke kyllingbryst eller lårkjøtt, men hele poenget med en god nugget er at den skal være lett og spise for store og små, så her går kjøttet i kverna før den blandes med de andre ingredisenene. Du kan til nød bruke en kjøkkenmaskin med skarpe blader til å finhakke kjøttet, men du får best og mest luftig konsistens hvis du bruken en kjøttkvern.

For å gjøre den enda mer luftige og mindre seig, så har jeg med stort hell hatt litt bakepulver blandingen. Nuggets lager jeg sjeldent, men når jeg først gjør det så insisterer jeg på at den blir fritert og ikke stekt i panne.

400 g kyllingbryst, nykvernet
1 egg
1 løk, finhakket
50 g brødsmuler
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/4 ts cayenne-pepper

Til panering: brødsmuler, rasp eller panko-mel (kjøpes i Asia-butikker)

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen alle ingrediensene, enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin, og la blandingen få sette seg i kjøleskapet i ca. 30 min.
  • Vask hendene godt og lag små boller at blandingen og trykk dem flate med hendene.
  • Det er viktig at bollene er ca. like tykke og like store for å få en jevn steketid. Vend bollene i brødsmuler og friter nuggetsene i nøytral olje på 170 grader til de er gyldne på 165 grader, da med en kjernetemperatur på 65 grader..

Legg inn en kommentar