Dessert

#685: Eplegrøt i trykkoker

Foto: Magnus Wintersborg

Nå skal jeg være veldig ærlig: Dette er ikke den beste måten å lage eplegrøt på – det er den nest beste. Den beste eplegrøten skrev jeg om i 2013 og det var hvordan lage eplegrøt sous vide. Det å lage eplegrøt i trykkoker har mange fellestrekk, men siden det er mange som har trykkoker og ikke sous vide, så tenkte jeg at jeg skulle skrive dette som et trykkoker-innlegg også.

Hva er en god eplegrøt?
For meg dreier det seg om å ha mest mulig smak av eple i grøten. Tradisjonelle oppskrifter på eplegrøt sier at du skal skrelle eplene før du koker dem, men det gjør altså ikke jeg. Mye av eplesmaken sitter i skallet og det gjør nemlig også noe annet som har en veldig fin funksjon, nemlig pektin. Pektin brukes som tykningsmiddel når man lager f. eks. styltetøy, så fremfor å kvitte seg med det, så synes jeg det er veldig fint å ha det med.

Forresten, ikke bare lar jeg være å skrelle eplene, jeg lar også kjernen og steinene være igjen. Det eneste jeg fjerner er stilken.

Eple består i utgangspunktet av ca. 84% vann allerede, så når du lar være å tilsette ekstra vann, får du en eplegrøt som smaker veldig mye mer enn den du er vant med som blir veldig tynnet ut med vann. På samme måte som sous vide-metoden kan du tilsette litt calvados (eplebrennevin) i tillegg for ekstra smak, men det er selvsagt valgfritt.

Ved å dampe eplene i trykkokeren fremfor å koke dem, så slipper du altså å tilsette vann til eplene og du slipper å tykne den igjen med f. eks. potetmel.

Ingredienser:

1 kg epler, valgfrie (delt i fire). Gjerne norske epler i sesong, men syrlige epler er å foretrekke uansett.
50-100 g sukker (smak til)
30 g calvados (valgfritt)

Fremgangsmåte:

  • Finn frem trykkokeren og ha oppi stativ og damprist. Ha oppi 5 dl vann for å bygge opp nok trykk.
  • Vask og kutt eplene i 4.
  • Ha eplene i dampristen i trykkkokeren og la det koke/dampe under fullt trykk i 10 minutter.
  • La trykket falle naturlig i trykkokeren ved å ta den til siden.
  • Ha eplene over i en blender og kjør på høy hastigheten til blandingen er helt glatt, ca. 2-3 minutter.
  • Smak til med sukker og evt. calvados.
  • Eplegrøt kan serveres både kald, lunken og varm. Selv foretrekker jeg kald eplegrøt med litt stivpisket fløte og litt friskrevet eple.

Lykke til!

One Comment

Legg inn en kommentar