Bokanmeldelse,  Reklame

#689: Bokanmeldelse: Kunsten å ikke kaste mat

Som du kan se av tittelen har jeg valgt å kalle dette en bokanmeldelse fremfor den sedvanlige kokebokanmeldelsen. Dette er nemlig ikke en tradisjonell kokebok i den forstand at den har oppskrifter du kan lage, men det er likevel en veldig viktig bok om maten vi spiser. Eller for å være helt nøyaktig: maten vi ikke spiser.

Thomas Horne, Colin Eick og Eivind Stoud Platou har gått sammen om dette prosjektet med det mål for øyet å få folk til å kaste mindre mat. Dette er det jo langt flere enn tre herrer i 40-årene som prøver å få til, en samlet matbransje er enige om å redusere svinnet, men det er nå en gang disse tre så har gått så langt at de har skrevet bok om det.

Utgangspunktet for boka er at vi kastet over en tredjedel av maten vi produserer og det tallet må vi vi prøve å redusere. Forfatterne har sånn sett gjort det enkelt for seg selv, siden de tar tak i en problemstilling som ingen er uenig i. Du skal nemlig lete lagt og lenge før du finner en person som ikke synes vi burde redusere mengden mat vi kaster, men det er likevel altfor langt mellom ord og handling for de fleste av oss.

Brød, frukt og grønt datomerkes ikke i Norge, men stort sett all annen mat blir datostemplet. Dessverre har det blitt slik for mange av oss at vi er altfor raske på avtrekket til å kaste ting bare fordi det har gått ut på dato og etter å ha lest denne boken kommer du neppe til å gjøre den feilen igjen.

Men det er ikke bare ved datomerkingen slaget står, boka veileder deg også gjennom konkrete tiltak for å redusere matsvinnet gjennom å fortelle deg hvordan man planlegger innkjøpene bedre, hvordan man holder orden på kjøleskapet, blir bedre på restemat osv. Dette klarer forfatterne uten å noengang virke belærende og kjipe.

Det er et imponerende stykke arbeid som er lagt ned i denne boka. Omtrent 100 forskjellige matvarer blir gjennomgått i forhold til næringsinnhold, holdbarhet, oppbevaring og tips. Boka er lettlest og blir aldri kjedelig og uinteressant, selv om den ikke inne en eneste oppskrift på mat. Uansett hvilke motiver du har fått å kaste mindre mat, om det er miljøhensyn eller økonomiske (eller begge deler), så er det noe å hente i denne boka.

Designet på boka er veldig brukervennlig og oversiktlig og det er en bok som er behagelig å lese. Jeg kan ikke forestille meg hva man kunne ha gjort for skrive en bedre bok om dette emnet og etter å ha lest den behersker du akkurat det forfatterne lover i tittelen på boka: Kunsten å ikke kaste mat. Jeg håper de skriver bok til om samme tema en gang til, nemlig «Kunsten å ikke kaste mat – kokeboka».

Dette er den viktigste boka som er skrevet om mat siden Den hemmelig kokken av Mats-Eric Nilsson i 2009. Den hemmelige kokken tok for seg den kyniske matbransjen og alt de gjorde for maksimere profitten. Den gang var det bare de store produsentene som måtte skjerpe seg, denne gangen er det også deg – og meg…

Terningkast: 6

Tittel på boka: Kunsten å ikke kaste mat
Forfattere: Thomas Horne, Colin Eick, Eivind Stoud Platou
Forlag: Handverk Forlag
ISBN: 978-82-93615-00-2


Til informasjon: En av forfatterne, Eivind Stoud Platou, er en av Norges mest brukte bokdesignerne som har jobbet for stort sett alle forlag i Norge. Han lagde designet på min bok «Den velutstyret mannen» i 2014 og vi holder for tiden på med et annet bokprosjekt sammen.

Jeg har fått tilsendt et gratis presseeksemplar fra forlaget til anmeldelse av boka. Forlaget har ingen påvirkning på hva jeg skriver eller hvilket terningskast jeg gir.

Legg inn en kommentar