Julegodteri: Pâte de fruit

Foto: Magnus Wintersborg

Det er hard konkurranse i toppen hvis man noen gang skal kåre hva som er det beste julegodteriet. Pâte de fruit er absolutt en av mine favoritter og det at det er helt latterlig enkelt å lage er jo ingen ulempe. Du trenger riktignok et (digitalt) termometer, men hvis du ikke har et er du bare en hundrelapp unna full kontroll på temperaturen på både sukkertøy, biff og fisk.

Pâte de fruit er en fransk klassiker som kanskje best kan sammenliknes med seigmenn i konsistens, men allikevel ikke. Den store forskjellen ligger i hvilket tykningsmiddel/hydrokolloid som er brukt og i dette tilfellet er det pektin fremfor gelatin. Pektin har den egenskapen at den blir enda mykere i konsistensen enn hvis du lager tilsvarende med gelatin, men den holder fremdeles formen som med gelatin.

Mengden sukker og pektin varierer litt i forhold til hvilken frukt (bær) som blir brukt, men oppskriften under er særlig egnet til bringebær.

500 g bringebærpuré, silt
500 g sukker
30 g fruktpektin

Fremgangsmåte:

  • Finn frem digitalt termometer.
  • Bland sammen bringebærkpuré, sukker og fruktpektin i en kjele.
  • Blandingen koke på litt over middels sterk varme til den når 110 grader. Hvis du går under 110 grader blir den for mye og utflytende og hvis du går over blir den for hard.
  • Blandingen helles over i form og står over natten i kjøleskapet.
  • Kutt i egnede biter (2X2 cm) og vend i sukker.
  • Oppbevares i kjøleskapet i 3-4 uker.

Lykke til!

9 Responses to Julegodteri: Pâte de fruit

  1. Trond

    Hei. Kler du formen med noe, slik at godsakene ikke blir sittende fast eller løsner det lett? Hvor stor form bruker du?

    • Hobbykokken

      Jeg pleier å kle formen med bakepapir. Formen jeg bruker er ca. 10 X 20 cm…

  2. Lars

    Hei!

    Hvor tynt-eller tyktflytende blir massen? Tenkte om det feks er mulig å sprøyte de ut fra sprøyepose, eller om de bare vil renne utover.

    Har du forslag til sukker- og pektinmengde om man vil lage med sitron, lime eller mango i tillegg?

    • Hobbykokken

      Den blir som en tykk sirup, spm du får ikke brukt sprøytepose. Har ikke tid til å skrive en masse flere oppskrifter, men hadde du brukt en ordentlig e-post adresse, så skulle jeg ha sendt deg en hel tabell med oppskrifter ;-)

      • Lars

        Forståelse for skepsis tiladressen, men jeg kan forsikre deg om at den er ordentlig og i aller høyste grad i bruk! Tar gjerne i mot tabellen!

  3. SØLVI AANDAHL

    Hei Disse så så gode ut Får man kjøpt fruktpektin i vanlig dagligvare ?

  4. Sølvi Aandahl

    Ett spørsmål til Har du brukt konfekt former for å få den formen på de som er avbildet?

Legg inn en kommentar