Bokanmeldelse,  Reklame

#696: Bokanmeldelse: Kjemi på kjøkkenet

Endelig. Endelig har det kommet et norsk bok om matkjemi. Boka heter «Kjemi på kjøkkenet» og er skrevet av nordmannen Erik Fooladi og finnen Anu Hopia. Begge to har doktorgrader i kjemi og sistnevntes doktorgrad er for sikkerhetsskyld spesifikt i matkjemi, så forventningene er høye før vi i det hele tatt begynner å bla i boka.

Det er lett å tro at matkjemi og såkalt molekylær gastronomi er en trend som ble startet av Ferran Adria, Heston Blumenthal og deres slikesinnende på 1990-tallet. Det kan man for så vidt mene uten å bli høylydt motsagt, men det store vannskillet kom så langt tilbake som i 1984 da Harold McGee kom med sin legendariske bok «On Food And Cooking – The Science and Lore of the Kitchen». Lite visste McGee da han skrev boka, men den skulle komme til å endre måten til tilnærmer oss matlaging for alltid.

For nettopp dette vannskillet skjedde ikke med en eller annen kokk i Spania begynte å sprute saus på tallerkenen med en spumaflaske, slikt blir ikke populært for alltid, men ved at McGee åpnet en Sereptas krukke med kunnskap om mat. Dette var første gang noen virkelig hadde kommet med en bok ment for alle som var interessert i mat og kjemien bak.

Siden har det kommet mange bøker om emnet, med Modernist Cuisine fra 2011 som den mest kjente av dem. Bøkene til Hervé This er også verdig en plass i bokhylla i tillegg til at bøkene til Robert Volke også er verdt å varme opp VISA-kortet på.

«Kjemi på kjøkkenet» føyer seg elegant inn i rekken med disse bøkene, selv om de stilmessig minner mest om bøkene «What Einstein Told His Cook 1 & 2» av Robert Volke. Slik at du skal få en god oversikt over hva boka tar for seg har jeg listet opp innholdsfortegnelsen her:

 • Kjemisk bedrag: Eplepai uten epler
 • Jakten på det perfekte egget
 • Magisk marengs
 • Blåskjell på syre
 • Pølsevev av molekyler
 • De sterke enzymene
 • Basketak med bacalao
 • Gravlaks og en klype saltkjemi
 • Oppvarmingens kunst
 • Ny metode – saftigere fisk
 • Saken er kald biff
 • Kokegroper: førhistorisk matlaging møter vitenskapen
 • Myten om tørr vin
 • Vinen gjør sausen
 • Perfekt pasta
 • Sansenes orkester
 • Mindre salt – mindre smak?
 • Fysikken tar kaka
 • Den uunngåelige oppvasken

Kjemi på kjøkkenet er ikke en kokebok i tradisjonell forstand, men forfatterne har likevel fått plass til en del oppskrifter for at leseren selv skal få prøve seg på problemstillingene de tar opp i boka. Skal man noen gang bruke tabeller og grafer i en kokebok, så er det med en slik bok og her har designeren gjort en forbilledlig bra jobb. Selv ting som kan virke vanskelig ved første øyekast, så sørger både måten boka er skrevet på og hvordan den er utformet for at dette er en boka for alle. Hadde jeg hatt denne boka som 14-åring hadde jeg vært over meg av begeistring.

Selv om forfatterne er forskere og åpenbart vant med meget strenge krav til vitenskaplig metode, så ha de ikke overført det til denne boka, ihvertfall ikke i samme grad. Her har forsøkene blitt utført sammen med en kokk og et lite knippe av forfatternes venner og bekjente og det fungerer aldeles utmerket til en slik populærvitenskapelig bok.

«Kjemi på kjøkkenet» er en fornøyelse å lese og anbefales til alle som er interessert i mat eller naturfag og gjerne begge deler. Jeg håper at dette er begynnelsen på en hel serie med bøker av samme type, for selv om boka er på rett over 200 sider så er dette er tema der det er mye å ta av. Jeg synes også forfatterne burde sette seg ned med forlaget sitt for å se på om man kan gjøre dette til en pensumbok i naturfag på ungdomsskolen eller videregående skole. Dette er formidling av naturfag av høy klasse og vil utvilsomt inspirere mange unge mennesker til å interessere seg for realfag og selvsagt også matlaging.

Jeg ser ikke helt hvordan en bok av denne typen kunne vært skrevet eller gjennomført noe særlig bedre. For undertegnede, som etterhvert har lest det meste som finnes av bøker om matkjemi, så var det ikke alt som var nytt. Når man leser det så kjennes det faktisk ikke spesielt viktig, rett og slett fordi det er så velskrevet og fordi at det alltid er fint med nye perspektiver på kjente tema.

Terningkast: 6


Navn på boka: Kjemi på kjøkkenet
Navn på forfatter: Anu Hopia og Erik Fooladi
Forlag: Humanist forlag
ISBN: 978-82-8282-157-5

Til informasjon: Jeg har fått tilsendt et gratis presseeksemplar fra forlaget til anmeldelse av boka. Forlaget har ingen påvirkning på hva jeg skriver eller hvilket terningskast jeg gir.

One Comment

Legg inn en kommentar