Drikke

#698: Modernistisk varm sjokolade

Det er veldig kaldt for tiden, men jeg vet ikke hva jeg er mest lei av: Selve kulda eller det at alle klager på den. Uansett så er dette tiden for en varm sjokolade og denne gangen har jeg brukt noen modernistiske metoder og ingredienser for å lage den min aller beste variant.

Varm sjokolade er for de fleste en blanding av melk, sjokolade, kanskje litt kakaopulver og av og til litt krydder. Det er vel og bra, men denne gangen ønsket jeg å se om det var mulig å lage en bedre variant av sjokoladepulver som O´boy, Nesquick og dets like. Det er nemlig noe befriende enkelt med å bare ta en skje med pulver oppi en kopp, helle varm melk over og røre rundt.

Reverse engineering
Reverse engineering er en teknikk hvor man tar utgangspunkt i et ferdig produkt, plukker dette fra hverandre og analyserer det, og ut fra dette utarbeider detaljerte spesifikasjoner på hvordan man antar produktet fungerer. De mest kjente eksemplene på reverse engineering har vi fra den kalde krigen da landene bak jernteppet kjempet en innbitt kamp for å avsløre hverandres hemmeligheter. Med en gang en rakett eller et fly krasjet på den andres territorie, var man flinke til å demontere gjenstanden fortest mulig forå finne ut hvordan den fungerte, for så å lage sin egen variant.

I dette tilfellet trengte jeg ikke å skyte ned et fly for å finne frem til oppskrifter på sjokoladepulver, det var så enkelt som å gå inn på hjemmesidene til produsentene. Selv om innholdet er litt forskjellig fra produsent til produsent, så ha de alle noe til felles. Så godt som alle har et sukkerinnhold på mellom 75% og 85%, ca. 10% kakao og alle har en form for tykningsmiddel i seg. De inneholder også både fett og proteiner, som jeg antar de får fra å bruke tørrmelk. Mange av produsentene har også litt salt i sine pulverblandinger.

Sjokoladepulver á la Hobbykokken
300 g kakaopulver
400 g sukker
50 g melkepulver (Vikingmelk)
3 g xanthangummi
frøene fra 1/2 vaniljestang

For min del synes jeg stort sett alle disse puvlerblandingene er altfor søte, så det første jeg gjorde var å senke sukkermengden til nesten halvparten. Det ga en mye bedre smak av sjokolade i ferdig utblandet drikk.

Det er viktig at sukkeret løser seg fort opp i drikken, så derfor ga jeg sukkeret en omgang i blenderen før jeg blandet det med resten av ingrediensene (ca. 20 sekunder på høyeste hastighet).

Jeg brukte melkepulver (Vikingmelk) for å tilføre fett og proteiner, noe som gir en veldig avrundet og fin smak på den ferdig drikken. Melkepulveret bidrar også litt på den fysiske konsistensen på sluttproduktet.

Som tykningsmiddel valgte jeg xanthangummi siden det er forholdsvis enkelt å få tak i og fordi det er et veldig anvendelig tykningsmiddel. Det gir en veldig fin og bittelitt tykkere konsistens til den ferdig drikken. I industrien bruker de som regel et tykningsmiddel som heter methylcellulose, men det er både vanskeligere å få tak i for folk flest og ikke etter min mening ikke spesielt bedre egnet etter xanthan. Jeg har (selvsagt) methylcellulose her hjemme, men jeg klarte ikke å merke forskjell på de to. Hvis du ikke har xanthangummi tilgjengelig kan du bytte ut 3 g xanthangummi i denne oppskriften med 10 g maisstivelse (Maizenna). Det blir ikke hel det samme, men ikke så langt unna heller.

Jeg liker å krydre hverdagen der jeg kan så da var det veldig naturlig å bruke frøene fra 1/2 vaniljestang. Det er nok til å bidra med deilig smak og aroma, men ikke så mye at du tenker noe særlig over at det er oppi.

Hvis du skal lage dette pulveret selv så kan du selvsagt endre på forholdene så mye du vil, men dette er ihvertfall det jeg har kommet frem til etter en del prøving og feiling.

Krem
5 dl kremfløte
30 g kakaopulver á la Hobbykokken
1 g xanthangummi (valgfritt)

En god varm sjokolade bør selvsagt har pisket krem på toppen og til det pleier jeg å bruke en spuma-flaske. Det er rett og slett veldig praktisk og den står godt og tilgjengelig i kjøleskapet i flere dager. Det fleste bruker bare vanlig kremfløte som de lager krem, men jeg synes det blir best når man blander inn litt sjokoladesmak i kremen. Hvis du ønsker en ekstra stabil krem kan du altså tilsette 1 g xanthangummi slik jeg har gjort, men det er ikke avgjørende for resultatet.

Rør ut pulveret i kremfløten og har det oppi spumaflasken. Skru på lokket og tilsett en gasspatron. Rist flasken 3-4 ganger og la den stå i kjøleskapet til den skal brukes.

Ferdig drikk
Jeg bruker 1 ss (10 g) sjokoladepulver til 2 dl melk, men du finner selvsagt ut av hva som passer best selv. Jeg liker å rive litt mørk sjokolade over rett før servering.

Ferdiglagd pulver oppbevares i lufttett glass.

Lykke til!

10 Comments

Legg inn en kommentar