Sauser

#703: Om hamburgerdressing og vannskrekk

Det er ingen hemmelighet at jeg er glad i hamburgere og grensen mellom lidenskap og besettelse er til tider filosofisk. Jeg har laget hamburger i over 20 år, men det er først de siste 5 årene jeg virkelig har begynt å perfeksjonere det, noe du bl. a. kan se i dette innlegget som jeg skrev i fjor.

Denne gangen er det dressingen som skal til pers og selv om en god hamburger selvsagt er summen av alle sine komponenter, så er nok dressingen en av de viktigste enkeltkomponentene i en god hamburger. I mange år brukte jeg den samme dressingen: 50 g majones, 25 g ketchup og 3 ss av laken til sylteagurker. Det er en veldig god dressing, men for en stund siden kom jeg over en dressing som var enda bedre og det er den jeg har videreutviklet til å bli min egen favorittdressing.

Originaloppskriften som min egen bygger på fant jeg i Hamburgerboka av Tarje Haakstad og Panos Konstantinidis, som også er kjent som eierne av hamburgerrestaurantene Døgnvill i Oslo, Stavanger og Trondheim. Det er forøvrig en veldig god bok som jeg anbefaler å kjøpe for alle som er interessert i hamburgere. Oppskriften har de også tidligere delt med leserne av nettstedet til Coop Extra, som du kan lese her.

Vannskrekk
Du har kanskje ikke tenkt på det før, men det er en grunn til at hamburgerrestauranter har dressingen på bunnen av hamburgeren. Du kan selvsagt smøre dressing på både toppen og bunnen av hamburgerbrødet, men det aller viktigste er at du smører bunnen og det er også viktig at dressingen er basert på majones.

Majones er som kjent en emulsjon av vann og olje, to ingredienser som i utgangspunktet vil ha minst mulig med hverandre å gjøre. Men, når de så til slutt er samlet i en emulsjon er det altså olje som er hovedingrediensen og hvis du heller vann på majones ser du at det skvetter av som vann på gåsa. Denne vannskrekken, eller hydrofobien om man vil være fin på det, kan vi utnytte til vår fordel når vi skal sette sammen en hamburger.

Ved å ha en majonesbasert dressing på bunnen av hamburgeren vil det hindre  væsken fra hamburgerkjøttet og øvrige ingredienser i å trekke inn i hamburgerbrødet. Hvis du i tillegg rister hamburgerbrødet litt før du smører på dressingen, så kan du være veldig trygg på at brødet opprettholder sin strukturelle integritet mens du spiser den.

Oppskrift på hamburgerdressing
Det er svært sjeldent at jeg skriver merkenavn på ingrediensene jeg bruker i oppskrifter, men denne gangen gjør jeg et unntak. Det er ikke fordi jeg har forvillet meg inn i en sponsoravtale med produsentene, men rett og slett et preventivt tiltak siden jeg vet at jeg får spørsmål om det uansett i kommentarfeltet. Du kan selvsagt bruke hvilke som helst av konkurrerende produkter.

300 g majones (Hellsmans)
150 g hele sylteagurker (Nora)
20 g sennepspulver (Colemans)
100 g ketchup (Heinz)
50 g BBQ-saus (jeg har brukt denne)
5 g chilipulver
5 g røykt paprika

Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene i en blender og kjør på middels høy hastighet til blandingen er glatt, ca. 30-60 sekunder. Oppbevares på lufttett glass i 1-2 uker i kjøleskap.

2 Comments

Legg inn en kommentar