BBQ

#705: Årets BBQ-saus 2018

Det var aldri meningen at jeg skulle komme med en ny BBQ-saus hver eneste vår da jeg skrev mitt første innlegg om denne deilige sausen for nøyaktig 10 år siden, men slik at det altså blitt. Jeg bruker mye tid på disse sausene i løpet av året og alle sammen har sine særtrekk. I realiteten er jo faktisk det jeg kaller for årets BBQ-saus resultatet av all grillingen jeg gjorde året før.

Årets variant har ganke mye sødme, men er samtidig godt balansert med både krydder, whiskey og sennepspulver. Å bruke røykt paprika er et godt triks for å få røyksmak til sausen, men du kan også gjøre det men en røykpistol eller faktisk å røyke hele sausen i en smoker eller vanlig grill.

De fleste ingrediensene på denne lista burde være kjent for dem som er glad i å lage sin egen BBQ-saus, kanskje bortsett fra xanthangummi. Xanthangummi er et veldig sterkt tykningsmiddel som er smakløst og som man bare trenger å bruke svært beskjedne mengder av for å få god effekt. Du trenger ikke å bruke det hvis du skal prøve denne oppskriften, men det gir en veldig fin konsistens og øker sausens evne til å feste seg på kjøttet eller grønnsakene du skal grille.

Vær oppmerksom på at med såpass høyt sukkerinnhold som denne sausen har, så kan kan ting fort bli brent. Derfor er det viktig å ikke ha den på før mot slutten av grillingen. Jeg skal kommer tilbake til såkalt «mop-sauce» i løpet av sommeren, men hvis du trenger noe å pensle med mens du langtidsgrillen kan faktisk noe så enkelt som å spraye med eplejuice innimellom gjøre susen.

Ingredienser:
15 g (1 ss) nøytral olje
100 g løk
20 g (3 stk) hvitløksfedd
350 g ketchup
50 g lønnesirup
100 g brunt sukker
100 g eplecidereddik
5 g røykt paprika
2 g pepper, nykvernet
2 stk, laurbærblad
10 g sennepspulver
25 g whiskey
5 salt
2 g xanthangummi
25 g worcestershiresauce

Fremgangsmåte:

  • Varm olje i en middels stor gryte og stek løk og hvitløk på middels sterk varme til løken er blank, ca. 5-8 minutter.
  • Tilsett de øvrige ingrediensene og rør godt.
  • La blandingen småkoke på svak varme i ca. 30 minutter.
  • Ha gjerne sausen i en blender for å kjøre den glatt, ca. 1 minutt på høy hastighet. La sausen kjøle seg ned litt (til under 50 grader) hvis du skal ha den i blender.
  • Jeg anbefaler å oppbevare sausen du ikke bruker med en gang på små bokser i fryseren slik at du kan ta dem opp når du trenger dem.

Bjørn Tores enkle og dødsgode BBQ-saus
Min saus har jo en forholdsvis lang ingrediensliste, så hvis du ønsker en litt enklere variant skal du selvsagt få det også. Denne oppskriften har jeg fått av min venn og grillmentor Bjørn Tore Teigen. I tillegg til å være en av de hyggeligste menneskene man noen gang kommer til å treffe, så er Bjørn Tore også kjøttfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. At han er både norges- og verdensmester i grilling (BBQ) er jo heller ikke noen ulempe. Bjørn Tore har et helt arsenal av avanserte BBQ-sauser å ta av, men akkurat denne skiller seg ut med at den er så lett å lage.

Du trenger:
1 kopp ketchup
1 kopp kaffe
1 kopp brunt sukker

Bland sammen alle ingrediensene og kok dem opp på middels sterk varme til sukkeret er oppløst og så er du klar.

5 Comments

Legg inn en kommentar