Bakst

#706: Hvetetortilla

Foto: Magnus Wintersborg

Fredagstaco har for lengst blitt et etablert begrep i Norge  og selv om sushien virkelig har gjort et ærlig forsøk, så har den ikke klart å dytte ned tacoen fra førsteplassen enda.

Dessverre er tacoen også synonymt med alt mulig rart av halvfabrikata på butikken. De fleste butikker har sågår egne «tacohyller» hvor du kan stappe handlevogna full av alt mulig rart som en mexikansk bestemor ville ha begynt å grine av. Jeg vet ikke hva som er verst: tacolefsene med 6 måneders holdbarhet eller bokser med guacamole som bare inneholder homoepatiske mengder avocado.

Begrepet taco har blitt grundig vannet ut og det er på tide å gjenopprette den til sin opprinnelig heder og ære. Dette innebærer riktignok litt ekstra jobb, men hvis du har klart å lese helt ned til tredje avsnitt så klarer du dette også.

Vi begynner med selve grunnlaget for en god taco, nemlig tortillalefsen. Først ut er hvetetortilla og før du hopper rasende ned til kommentarfeltet for å skrive at det bare er tortilla laget av mais som er ekte saker, så kan du bare ta deg en god kopp med te. For selv om det er maistortilla de fleste assosierer med «ekte» taco, så står hvetetortilla også på menyen i Mexico. I noen områder av Mexico er det nemlig lettere å dyrke hvete enn mais og i de områdene er det også hvetetortillaene som dominerer.

Den fysiske hovedforskjellen på hvete og mais er jo at hvete inneholder gluten og at mais ikke gjør det. Dette gjør lefsene litt seigere i konsistensen og anderledes å jobbe med. Hvete suger til seg mer væske enn mais gjør, så den må hvile litt lenger før man begynner å rulle den ut. På grunn av glutennettverket er det også bedre å kjevle ut hvetetortillaen, fremfor tortilla lagd av mais som er best å lage i en tortillapresse eller å presse ut på kjøkkenbenken med en stor gryte.

Oppbevaring
En myk tortillalefse er selvsagt det vi er ute etter og det får du med å dekke dem til mens man steker de andre. Selv foretrekker jeg å ha dem på en tallerken i ovnen på 100 grader med et rent kjøkkenhåndkle over, mens det finnes også egne kurver man kan kjøpe. Tortillalefser er ikke noe man lager god tid i forveien, så her er det en fordel å planlegge godt nok slik at det ikke blir noe stress.

Ingredienser (gir 10 stk)
350 g hvetemel
150 g vann, varmt (ca. 70 grader)
40 g nøytral olje
5 g bakepulver (valgfritt, for å få en litt mykere og luftigere konsistens.

Fremgangsmåte:

  • Ha hvetemel, vann og olje (evt. bakepulver) i en bolle og elte deigen sammen enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin til du har en jevn og litt fast deig.
  • La deigen hvile under en tallerken i en halvtimes tid og del deigen i emner på ca. 50 gram (hvis du bruker en stekepanne på 28 cm i diameter).
  • Kjevle ut deigen til du har en ca. 1-2 mm tykk lefse.
  • Stek lefsene på middels sterk varme i en tørr panne i ca. 1 min på hver side eller til du begynner å få små brune flekker som på bildet over.
  • Oppbevar lefsene under et rent kjøkkenhåndkle i ovnen på 100 grader til du skal servere dem.

Lykke til!

6 Comments

Legg inn en kommentar