BBQ

#707: Stativkylling

Kylling på boks er populært i rundt om i landet, og til tross for mitt forsøk på å få folk til å slutte med det i 2013, så ser det ikke helt ut til å ha lykkes. Selv ikke å linke til den legendariske artikklen fra sjølvaste Meathead Goldwyn hos Amazingribs.com så ut til å ha noen effekt.

Kylling på boks, eller «beer can chicken» som mange kjenner den som, er en måte å lage helstekt kylling på som har vært populær i USA helt siden en eller annen grillentusiast har sett en ølboks og en kylling i nærheten av hverandre i kjøleskapet og lagt sammen to og to.

Opprinnelig var tanken at man ved å sette kyllingen oppå en halvfull boks med øl skulle tilføre både fuktighet og smak, men det er en påstand som har blitt betydelig moderert de siste årene etterhvert som en del mat- og grillnerder har gått metoden kritisk etter i sømmene. Myten vokste fort og det tok ikke lang tid før alle var overbevist om at kylling på boks både var mye mer saftig og ikke minst at den hadde masse deilig smak av øl.

Tanken er selvsagt god, men i praksis er ølboksen mer til hinder enn noe annet. Temperaturen i ølboksen kommer aldri høyt nok til å kunne fordampe væsken og det å ha en boks inne i kyllingen hindrer faktisk fullt utbytte av det som virkelig er en fordel med kylling på boks, nemlig at den står oppreist under grillingen

Det alle viktigste med metoden er at kyllingen står opp slik at den blir jevnt stekt over det hele, i tillegg til at man får mer plass på grillen og kan steke flere kyllinger samtidig enn hvis man la dem rett horisontalt på grillen.

Slik går du frem for å grille kylling på stativ:

For å lage stativkylling er det viktig å bruke forholdsvis lav varme over lengre tid og ikke minst å bruke indirekte varme. Indirekte varme vil si å ikke steke kyllingen direkte over varmekilden, så hvis du bruker kullgrill skraper du kullene over på den ene siden av grillen, mens du med gassgrill ikke tenner blusset kyllingen står over.

Som beskrevet i denne artikkelen, så er det altså mange myter knyttet til denne måten å grille kylling på. Den beste måten å gjøre det på er utvilsomt å droppe ølboksen og kjøpe et stativ som det jeg har brukt over. De kan kjøpes på alle butikker som selger grill, men jeg har også sett dem på vanlig dagligvarebutikker som sommeren.

Slike stativ sikrer god luftgjennomstrømming, raskere og jevnere oppvarming og i sin tur enda saftigere kjøtt. Hvis du allikevel ønsker aromaen fra øl, kraft eller krydder kan du bare sett en ildfast form fylt med det du vil av væske ved siden av kyllingen og det vil gjøre sammen nytten. Selv er jeg glad i en kyllingkraft sammen med provence-krydder. Aromatene i væsken i det ildfaste fatet bidrar om ikke annet til en kjempefin aroma til omgivelsene mens du griller. Vær oppmerksom på at denne metoden ikke gir et spesielt sprøtt skinn, så her må man veie fordelene mot ulempene.

Kjøtt er ikke en svamp som suger til seg alt som finnes av væske og aroma i nærheten av den. Den beste måten å lage kylling på boks er å marinere kyllingen i saltvannslake (2% salt) natten over, (eller bare strø et jevn lag salt på) tørke den og så smøre den inn med smør/olje og til slutt krydder. Aromatene i væsken i det ildfaste fatet bidrer om ikke annet til en kjempefin aroma til omgivelsene mens du griller.

Slik gjør du:

 • Tenn på grillen og gjør klar for indirekte varme som beskrevet ovenfor. Hvis du har et termometer i grillen bør det vise rundt 150 grader.
 • Tørk kyllingen utenpå med kjøkkenpapir. Smør den inn med olje og dine favorittkrydder.
 • Tre kyllingen på stativet og stikk et termometer i brystet for å ha kontroll på temperaturen. Målet er å nå en kjernetemperatur på rundt 60 grader.
 • Stek på indirekte varme med lokket lukket i ca. 45 min for en kylling som veier mellom 1 og 1,5 kilo. Nedenfor har jeg en graf som viser temperaturutviklingen i min kylling som veide 1,4 kilo.
Den blå kurven viser temperaturen ved selve grillristen, som er imponerende stabil. Den grønne kurven viser temperaturen i låret, mens den nederste røde kurven viser temperaturen i brystet.
Den øverste ringen viser hvor jeg satte temperaturføleren i brystet. Den midterste ringen viser låret og den nederste ringen viser at jeg satte en egen temperaturmåler ved selve grillristen. Temperaturen på grillristen er det eneste stedet som er interessant å måle, temperaturmåleren i lokket er ofte av lav kvalitet og har store avvik.

Lykke til!

 

One Comment

 • Svein

  Hei,

  En tanke som slo meg…

  Det er jo mulig at beer-can metoden funker bra for en spesiell kategori mennesker. De som vanligvis oversteker kyllingen. Og det er faktisk ganske mange!

  Siden boksen blokkerer en god del varme så er det en sjanse for at en del av kyllingen faktisk blir saftigere enn folk er vant til. Men ikke helt av de årsaker som man tror…

Legg inn en kommentar