Diverse

#708: Guacamole

Innimellom hender det at jeg skriver noen helt sinnsykt korte innlegg og dette er et av dem. Guacamole er det heller ikke så mye å si om, bortsett fra det smaker like godt som det er enkelt å lage.

Vel, jeg kan jo likevel si litt om det bare sånn at ingen tror at jeg har fått slag og blitt en helt vanlig matblogg. Da er det naturlig å ta opp oksidasjon, som er en forholdsvis komplisert kjemisk reaksjon som står for den lite appetittvekkende brunfargen som ofte kommer når vi lager ting med avocado.

Her er noen tips for å hindre/dempe oksidasjon av avocado generelt og guacamole spesielt:

 • Temperatur har stor påvirkning på oksidasjon, så bruk kjøleskapskalde råvarer.
 • Syre er også med på å hindre oksidasjon, så bruk sitron eller lime når du lager guacamole.
 • Ved siden av temperatur så er luft den største årsaken til oksidasjon, så oppbevar ferdig lagd guacamole i en sprøytepose eller spruteflaske. Det siste forutsetter at du har lagd guacamolen i en blender eller passert den gjennom en sil etter du har lagd den.

Her er min oppskrift på en grunnleggende guacamole:

2 stk avocado
30 ml (2 ss) limesaft, ferskpresset
2 g (1/2 ts) salt

Fremgangsmåte:

 • Del avocadoene i to,ta ut steinen og fjern skallet. I alle år brukte jeg en kniv til å ta ut steinen, men det var inntil jeg leste et intervju med en kirurg på rikshospitalet i Oslo som sa at et stort flertall av håndskadene de fikk gjennom akutten/legevakta i helgene kom fra folk som kuttet avocado. Selv om jeg er veldig trygg på mine egne ferdigheter med kniv, så sluttet jeg med det ganske umiddelbart. Etter det har jeg fjernet dem med en stor spiseskje – like fort og mye tryggere.
 • Jeg liker en glatt guacamole, så kjør den gjerne i blender sammen med limesaft og salt. Hvis ikke kan du bruke en morter eller til og med en gaffel hvis du ikke ha annet utstyr tilgjengelig.

For de litt mer eventyrlystne kan du prøve denne oppskriften som jeg har fra den fantastiske boka «Death by burrito» fra 2014.

25 g fersk koriander
saften av 1 lime
2 stk avocado
1/2 ts salt
1/2 ts tørkede chiliflak
125 ml creme fraiche

Fremgangsmåte:

 • Del avocaodene i to og fjerne steinene. Fjern skallet og ha i avocadoene i en blender sammen med salt, chili og creme fraiche.
 • Kjør i blender til blandingen er helt glatt.

Buena suerte!

3 Comments

 • Miriam

  Liker at du ikke har chili i grunnoppskriften, da jeg har blitt allergisk. Så denne skal prøves!

 • IslayLuv

  Hei

  Mitt store hodebry guacamole og andre oppskrifter med avocado. Er er å velge «den riktige» advocadoen i butikkhyllen, som ikke er overmoden, muggen innvendig, osv. Det er litt for mye av slike i butikkhyllene, rundt der jeg bor. Har du noen tips og retningslinjer å gå etter?

  – Stig

  • Hobbykokken

   Hei!

   Jeg tror det er lettere å se det forklart på en video på youtube, for det er litt vanskelig å formidle hvordan man skal føle og lukte på ting -ihvertfall synes jeg at det er det. I samme slengen skal jeg også innrømme at jeg ikke er så flink til det. Det pleier å være kona som velger ut avocadoen her i huset, hun har mye høyere treffprosent enn meg ;-)

Legg inn en kommentar