Grilling

#711: Det beste tilbehøret – grillet gulrotpuré

Etter hvert som jeg blir flinkere til å lage mat så setter jeg veldig stor pris på å kunne lage mat med færrest mulig ingredienser. Det er nesten blitt en besettelse å se hvor langt man kan komme med bare én ingrediens. Mitt store a-ha øyeblikk var et besøk på restaurant Maaemo i 2013 da en av rettene var brent purre, noe jeg har skrevet om tidligere.

Gulrot har en veldig fin sødme i seg og når den blir varmebehandlet kommer det også litt umami frem i smaksbildet. Ved å grille gulrot får man i tillegg en diskret røyksmak som passer veldig godt til både kjøtt og fisk. Faktisk har det å lage gulrotpuré på denne måten blitt mitt favoritt tilbehør og det er utrolig allsidig. Aller helst liker jeg å bruke det til andebryst og fisk, men du kan egentlig bruke det til hva som helst.

Hvis du ikke har grill eller ikke bruker grillen om vinteren så kan du selvsagt lage dette i vanlig stekeovn, men da får du jo ikke den fine røyksmaken. Da følger du fremgangsmåten som ved grill, bare at du har gulrøttene i stekeovn med varmluft på 140 grader i 1,5 til 2 timer.

Gulrotpuré holder seg fint på glass i 1-2 uker i kjøleskap, så her kan du bare lage opp en god porsjon når du først er i gang. Denne gangen brukte jeg 1,5 kg gulrøtter, men jeg oppgir de øvrige ingrediensene i både vekt og prosent slik at du lett kan beregne oppskriften selv utifra hvor mye gulrot du bruker. Når jeg oppgir vekt på gulrøtter er dette vekta etter de er skrelt, men også etter de er grillet.

Legg merke til at det å grille gulrot fører til et ganske betydelig væsketap i gulroten og at du må veie gulrøttene på nytt etter grilling. Det er vekten etter grilling jeg beregner ingrediensene etter. Du kan forvente et væsketap på 20-30 prosent når du griller, men hvis du gjør det i stekeovn er det bare 10-15 prosent. Det skyldes at det er mye større luftgjennomstrømming i en grill enn i en stekeovn.

For dem som synes det er skummelt med prosentregning har jeg satt hva du skal gange med på kalkulatoren i parantes. Vekta på ferdig grillet gulrot har jeg angitt som X. 1,2 kg gulrot er 1200 g, så for å finne ut f. eks. hvor mye smør du skal bruke mår du da gange 1200 med 0,1.

Ingredienser
1,5 kg gulrot
5% nøytral olje (f. eks solsikker eller soya)
10% smør
7% kremfløte
0,7% salt

Oppskriften min ble da:
1200 g grillet gulrot
60 g nøytral olje (X * 0,05)
120 g smør (X * 0,1)
84 g kremfløte (X * 0,07)
8 g salt (X * 0,007)

Fremgangsmåte:

  • Fyr opp grillen (evt. tenn på hvis du bruker gass) og prøv å få til en temperatur på mellom 80-100 grader. Jeg bruker direkte varme når jeg griller gulrot. Les her om temperatur i grill.
  • Skrell valgfri mengde gulrot.
  • Ha gulrot i en bolle og ha oppi olje. Vend gulrøttene i olje slik at alle sammen er dekket med et tynt lag.
  • Ha gulrøttene på grillen og snu på dem ca. en gang hvert 20. minutt. Gulrøttene er ferdig når de er møre, altså når du kan stikke i dem med spissen av en kniv og den glir lett gjennom. For meg tok dette halvannen time, men litt avhengig av grillen du bruker og varmen du oppnår kan det tar alt fra 1-2 timer. Jeg griller med lokket på.
  • Gulrøttene på bildet er tatt etter ca. 1 time. Hvis utsiden blir enda mer svidd når du gjør det kan du eventuelt skrape litt av det svare laget av hvis du vil det, men jeg har aldri opplevd at det har vært nødvendig.
  • Ha gulrøttene i en blender sammen med de øvrige ingrediensene og kjør på høy hastighet til du har en glatt røre, ca. 60-90 sekunder.
  • Smak til med salt og eventuelt pepper og server.

Lykke til!

3 Comments

Legg inn en kommentar