BBQ

#712: Dry rub

En god dry rub er et usedvanlig bra utgangspunkt når du skal grille. En dry rub, som jeg gjerne tar i mot forslag på gode norske ord for, er en krydderblanding som brukes i forkant av grilling, i motsetning til BBQ-sauser som kan brukes både før, under og etter grilling.

Det finnes selvsagt mange forskjellige typer dry rub og det finnes dessverre ingen fasit. Det vi alltid må ta hensyn til når vi lager våre egen krydderblandinger og sauser, er hvilken funksjon de forskejllige ingrediensene har. Når det gjeder dry rub er det bare salt (i min oppskrift) som har en kjemisk funksjon, alle de andre ingrediensene bidrar med smak. Sukker har selvsagt også den funksjonen at det fremmer bruning av kjøttet, men er ikke ment å ha noen funksjon utover det.

Det har vært veldig mye snakk om saltvannslaker (brine) de siste årene i forhold til grilling og hva de bidrar med når det gjelder både mørhet og saftighet i kjøtt. Med salts evne til å bidra til saftig kjøtt, mener jeg altså kjøttet evne til å holde på fuktighet under varmebehandling.

Vanlig salt kan også brukes (amazingribs.com har skrevet et veldig bra om såkalt tørrsalting/dry brining) og det er det som er meningen med å brukes salt i denne oppskriften. For å få god effekt av dry rubben pleier jeg å smøre inn det jeg skal grille med krydderblandingen 1-2 døgn før jeg skal grille. Å skylle kjøttet først i kaldt vann gjør det enda lettere for krydderet å feste seg.

Når du så skal grille kjøttet (koteletter, biff, spareribs osv) er det fort gjørt at krydderet blir brent hvis du ikke tisletter til væske i form av marinader eller BBQ-saus. Jeg skal komme tilbake med oppskrift, men en såkalt mop-sauce er spesielt godt egnet når du skal grille over lengre tid. Den inneholder nemlig ikke sukker slik at kjøttet svir seg fort.

IngrediensMengde (volum)Mengde (g)Mengde (prosent)
Paprikapulver3 ss30 g26%
Salt2 ss20 g17%
Brunt sukker2 ss25 g21%
Chilipulver1 ss10 g9%
Pepper1 ss5 g4%
Oregano2 ss2 g2%
Hvitløkspulver1 ss10 g9%
Løkpulver1 ss10 g9%
Røykt paprika1 ts5 g4%

Lykke til!

One Comment

Legg inn en kommentar