Matkjemi

#713: Kok pasta i kjøleskapet

Nei, det har ikke rablet for meg selv om jeg må innrømme at overskriften er litt misvisende. Du kan selvsagt ikke koke pasta i kjøleskapet, men du kan fint tilberede pastaen der.

For hva er det som skjer når vi koker pasta? Jo, den tørre pastaen trekker til seg vann mens den koker. Det trenger vi jo ikke varmt vann for å få til, det tar bare mye lenger tid i kaldt vann. Ca. 3-4 timer tar det før pastaen blir al dente, litt avhengig av hva slags pasta du bruker.

Hvorfor?
De fleste har jo tilgang på kokende vann, så dette vil jo virkelig rimelig overflødig på de fleste. Det har de i så fall helt rett i, bortsett fra den ene gangen hvor det faktisk er nyttig. Det er nemlig når du har pasta som en av rettene i din overdådige 5-retters meny når svigerforeldrene kommer på besøk for første gang. Fremfor å koke pastaen i de vanlige 8-12 minuttene, kan du korte den ned til 30-60 sekunder når du allerede har riktig konsistens. Dette løser altså et problem du høyst sannsynlig ikke visste at du hadde, men dog.

Er det farlig?
Nei, dette er ikke farlig. Både ris og pasta inneholder en meget hardfør bakterie som heter bascillus cereus, som formerer seg noe voldsomt i romtemperatur i overflaten på ris og pasta etter koking. Her bruker vi kaldt vann som oppbevares i kjøleskapet. Bare hold temperaturen på 4 grader eller under, så går det veldig fint. Dette er altså like lite farlig/ufarlig som når du koker pasta og avkjøler den raskt og har den i kjøleskap.

Dette ble et veldig kort innlegg fordi det rett og slett ikke er så mye mer å si om saken. Dette er ikke spesielt nyttig til annet enn å bidra litt til dem som liker å si «visste du forresten at…» når de er på middagsselskap. Jeg kjenner typen godt, jeg er en selv….


PS. Jeg har fått spørsmål fra noen av mine lesere på Instagram om pastaen må kokes eller om den bare kan brukes kald, rett fra kjøleskapet. Svaret på dette er nei, den trenges ikke å varmebehandles på noe tidspunkt, så lenge du husker å oppbevares kaldt hele tiden.

4 Comments

 • Henning Opseth

  Vil den fortsette å «koke» etter 3-4 timer eller vil den da a nådd ett metningspunkt for hvor mye vann den tar til seg?

  • Hobbykokken

   Ja, det vil fortsette å trekke til seg vann. Hvis du gjør det lenge nok vil pastaen oppløses helt, så her må du finne ut av hva som passer best for din pasta.

 • Per Asbjørn Risnes Jr.

  Haha, veldig bra tips, Olav! Det får nok mange italienere til å snu seg i vemmelse, men det skal jeg jaggu teste.

Legg inn en kommentar