Is

#714: Villbringebærsorbet og brownies

Foto: Magnus Wintersborg

Kjærlighet tar mange forskjellige former. Det kan være barna dine som vekker deg med frokost på morgenen eller din mor som minner deg på å bruke lue i vinterkulda – selv om du har passert 40 for en stund siden.

Tidligere i sommer manifisterte min kones kjærlighet til meg seg på et litt uvanlig vis. Hun plukket nemlig en kilo med villbringebær til meg som vi kunne bruke til sorbet. Dette høres kanskje ikke så magisk ut, men villbringebær er knøttsmå og veier ca 1 gram hver, så hun har altså plukket 1000 av disse små smaksbombene for at jeg jeg skulle få min favorittis. Kjærlighet trenger ikke å være noe mer komplisert enn det…

Men nok om det – her kommer oppskriftene. Dette er en dessert som smaker fantastisk godt på grunn av kontrastene mellom den litt syrlige sorbeten og den mektige brownien.

Bringebær- og ripssorbet
350 g bringebær
150 g rips
310 g sukkerlake, lagd med like deler sukker og vann (etter vekt)
50 g glukose

Kok opp 400 g sukker og 4 dl vann til sukkeret er oppløst. Mål opp 310 g av dette og bland sammen med glukose, bringebær og rips. Den resterende sukkerlaken kan du oppbevare i kjøleskapet i en måned og bruke til annen is eller til drinker. Kjøl ned i isrøren i kjøleskapet noen timer og ha i ismaskin til du har passende konsistens, ca. 30-40 minutter. Du kan alternativt ha den i fryseren og røre i den hver halvtime til du har en passende konsistens, ca. 3-4 timer.

Brownies

 • 70 g bakekakao
 • 125 g smør, smeltet og avkjølt til romtemperatur
 • 50 g solsikkeolje (eller annen nøytral olje)
 • 300 g sukker
 • 3 g salt
 • 40 g espresso
 • 120 g hvetemel
 • 3 stk egg
 • frøene fra 1/2 vaniljestang

Fremgangsmåte:

 • Forvarm ovnen til 160 grader uten varmluft. Bruk en firkkantet form som er ca. 25 x 25 cm.
 • Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og bland til du har en jevn masse, ca. 3 min.
 • Ha røra i formen.
 • Stek midt i ovnen i ca. 30 minutter. Du vet kaken er ferdig når du stikker en kniv eller liknende i kake og det ikke fester seg deig/røre til den.
 • Ta formen ut av ovnen og ha den avkjøle seg i romtemperatur på kjøkkenbenken.

På bildet over har jeg stukket ut et stykke med brownie med en 70 mm utstikker og lagt en quenelle med sorbet oppå. Teknikken heter rocher og du kan se hvordan du gjør det i videoen under. For at du skal få dette til er det viktig med riktig temperatur på isen og da er det -13 som er det magiske tallet.

Legg inn en kommentar