Bokanmeldelse/ Ukategorisert

#719: Kokebokanmeldelse: Desserter

16. desember 2018
Foto: Forlaget

Konditor og innehaver av bloggen krem.no, Elin Vatnar Nilsen, har kommet med ny kokebok nå i høst og da var jeg spent på å se hvordan det skulle gå å følge opp suksessen fra våren 2017 – Alle kan bake.

Hennes andre bok heter Desserter og er en grundig gjennomgang av de mest kjente og kjære dessertene de fleste av oss pleier å enten å bare spise på restaurant eller lage selv.

Det er fremdeles forfatteren selv (med noen ytterst få unntak) som tar bildene til boka og de som har lest den forrige boka vil fort kjenne seg igjen i både måten bildene er tatt på og hvordan boken er designet.  At man ikke skal fikse på noe som ikke er i stykker ser ut til å ha vært et gjennomgangstema for dette prosjektet, for alle virkemidlene som var bra med den forrige boka har blitt tatt med over i denne boka også.

Boka er spekket med trinn-for-trinn forklaringer, små tips er med over alt og hvis du bare har et lite snev av matinteresse, så skjønner du fort at dette kommer til å gå bra. Elin holder deg i hånda fra du knuser ditt første egg til desserten står på bordet.

Jeg pleier alltid å skrive innholdsfortegnelsen på bøkene jeg anmelder, slik at man lettere kan ta en beslutning om dette er en boka du har lyst til å kjøpe. Boka er delt inn i seks kapitler:

  • Hverdagsdesserter
    • Smuldrepai med blåbær
    • Appelsinris
    • Yoghurtdessert med havre og sitrus
    • Jordbærdessert i glass
    • Appelsingelé
    • Stekte nektariner
    • Fruktsalat
    • Elins superenkle epledessert
    • Blåbærsuppe med byggryn
  • Fromasj, mousse og puddinger
    • Appelsinfromasj
    • Sitronfromasj
    • Sjokolademoussekake
    • Sjokolademousse
    • Nougatmousse med Toffin
    • Moussekake med solbær
  • Kaker, terter og paier
    • Frisk ostekake med crème fraîche og bringebær
    • Glutenfri sjokoladekake
    • Oreo cookie cream cake
    • Sitronterte
    • Rabarbrapai med vaniljekrem
    • Enkel Key Lime pie i glass
    • Lemon meringue pies
    • Eplefylte butterdeigputer
    • Blåbærpai
  • Klassikere
    • Tilslørte bondepiker
    • Semulepudding
    • Rødgrøt/Fruktgrøt
    • Crème brûlée
    • Sjokoladekake Nemesis
    • Cremeux med sjokolade
    • Sjokoladefondant
    • Pære Belle Helene
    • Clafoutis
    • Tiramisu
    • Panna cotta med rabarbra
    • Italiensk dessert med sitronkrem og bringebær
    • Banoffee
  • Is
    • Semifreddo med kaffe og sjokolade
    • Vaniljeis
    • Smoothie-is med mango
    • Isbombe med skogsbær
    • Isparfait med solbær
    • Sitrongranité
    • Baked Alaska
  • Jule- og nyttårsdesserter
    • Risalamande
    • Riskrem
    • Multekrem
    • Juletrifle
    • Dronning Maud fromasjdessert
    • Ostekake med appelsin og pepperkake
    • Nyttårsisbombe med rom og rosin
    • Champagneformasj
    • Hvit sjoklademousse med smell
    • Nyttårspavlova

Som du kan se av innholdsfortegnelsen er dette altså en bok som går grundig til verks om kjente og kjære desserter som de fleste av oss kjenner fra før. Ironisk nok så blir bokas store styrke kanskje også dens største svakhet. Ja, du får vite alt du trenger om klassikerne, men er dette for grunnleggende og for lite nytenkende? Dette er det nok bare leseren selv som kan svare på og det var derfor jeg tenkte det ville være nyttig å legge ut hele innholdsfortegnelsen. 

Foto: Elin Vatnar Nilsen

Kvaliteten på boka er det nemlig ingenting å si på. Alt bli grundig forklart på en lettfattelig måte og mestringsfølelsen man får når man gir seg i kast med en oppskrift fra Elin Vatnar Nilsen er det aldri noe å si på.

Konklusjon
For som allerede er en dreven dessertkokk og en som har en rikholdig kokeboksamling fra før, slik som undertegnede, så er kanskje dette ikke boka for deg. Hvis du derimot regner deg selv for å være en nybegynner og ikke har lagd så mange av disse dessertene før, så er det ingenting å lure på. Du kommer ikke til å finne en bedre innføringsbok i de mest kjente og kjære dessertene vi har i Norge.

Terningkast: 5


Navn på boka: Desserter
Navn på forfatter: Elin Vatnar Nilsen
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 978-82-02-57950-0

Til informasjon: Jeg har fått tilsendt et gratis presseeksemplar fra forlaget til anmeldelse av boka. Forlaget har ingen påvirkning på hva jeg skriver eller hvilket terningskast jeg gir.

Etter en dialog med forbrukerombudet sine jurister merker jeg ikke kokebokanmeldelser som reklame, rett og slett av den enkle grunn at det ikke er reklame. Jeg kan selv bestemme om jeg i det hele tatt vil anmelde boka som jeg får tilsendt og når jeg først anmelder en bok legges det ingen føringer for hva jeg skriver. Jeg får heller ingen form for økonomisk kompensasjon for å skrive disse anmeldelsene. Jeg er imidlertid meget nøye med å merke dette som hva det er, nemlig en bokanmeldelse.

Jeg har skrevet mer om mine kokebokanmeldelser her:

Kokebokanmeldelser på Hobbykokken.no

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Trine Lisodegard
    16. desember 2018 at 14:59

    En tilleggskommentar: Dette er boken for deg vil slippe å slå av skjermspareren hele tiden, for deg som vil skrive notater på gule post-it lapper, og ikke minst – vil ha alle tips et sted og ikke spredt over flere nettsider. :)

  • Legg inn en kommentar