Diverse

#721: Nyttårshilsen fra Hobbykokken

Jeg vil med dette få ønske alle mine lesere et riktig godt nyttår! Nå går vi inn i 2019 og jeg kan markere 13 år som matblogger mot slutten av året. Bloggen lever videre, men det blir litt forandringer fremover.

På disse årene har jeg publisert 727 innlegg på bloggen, noe som gir et snitt på 1,1 innlegg i uka, og det må jeg si meg veldig fornøyd med. Da jeg begynte å blogge i 2006 hadde ikke Facebook kommet i gang i Norge enda og heller ikke Twitter var noe man forholdt seg til. Begge deler fantes, men det var nok bare noen ytterst få teknologientusiaster som hadde begynt å ta det i bruk. Å ta bilder av middagsmaten og føttene våre på ferie på Instagram var enda noen år unna.

Jeg hev meg på bølgen og har opp gjennom årene deltatt aktivt i sosiale medier som @hobbykokken både på Facebook, Instagram og Twitter. De første årene var det veldig gøy, men de siste årene har det egentlig bare begynt å bli mer og mer slitsomt. At jeg som privatperson og på hobbybasis ikke har kapasitet til å svare på flere tusen henvendelser i året tror jeg de fleste har forståelse for, men det vil ikke si at jeg ikke får dem med meg likevel.

Til slutt ble det for mye og 1. juli 2018 publiserte jeg dette innlegget på Facebook:

Tiden etter jeg trykket på Pause-knappen
Tiden etter jeg skrev dette innlegget har vært helt fantastisk. Ikke bare sluttet jeg å svare på henvendelser på sosiale medier, jeg fjernet også appene fra telefonen. Det var som å få tilbake en frihet jeg ikke var klar over at jeg hadde mistet.

Plutselig har jeg begynt å lese mer på kveldene, hvilepulsen min har gått ned med 8 slag pr/min og jeg har begynt å stå opp tidligere og har fått betydelig mer energi. Jeg var aldri en av dem som brukte veldig mye tid på sosiale medier, men det er først når jeg har sluttet med det at det ble klart for meg hvor mye tid og oppmerksomhet det likevel tok. Jeg var på nippet til å legge ned hele bloggen tidligere i høst, men nå har jeg slått det fra meg og ser frem til mange flere år med matblogging.

Problemet med sosiale medier
Utover det åpenbare problemet med at det lenker oss til skjermene våre, så har de store sosiale medier-plattformene noen åpenbare utfordringer i forhold til personvernlovgivningen som stadig flere bli oppmerksom på. Den ene skandalen etter den andre ble avdekket i året som gikk, men vi som forbrukere satt stille i båten med hendene i fanget. Selv om sosiale medier nå nærmer seg en naturlig stagnasjon i antallet medlemmer, og i flere markeder en liten nedgang, så ser det ikke ut til at folk bryr seg så mye – enda.

Men jeg bryr meg og det tror jeg stadig flere kommer til å gjøre i årene som kommer. Jeg ønsker derfor å være i forkant av denne utvikling og styre all trafikk inn mot bloggen og vekk fra kommentarfeltene i sosiale medier. Jeg skal prøve å svare på alle spørsmål som kommer i kommentarfeltene på bloggen og opprettet et eget forum på sidene dere alle mine lesere kan diskutere og stille spørsmål så mye de vil.

Dette tror jeg blir mer brukervennlig for de som leser bloggen siden all informasjon nå blir tilgjengelig for alle, uavhengig om de er medlemmer av Facebook, Instagram eller Twitter. Ved å sluse alt inn mot bloggen blir alt samlet på en plass og det tror jeg blir bra for alle.

Disse endringene gjør jeg ikke fordi jeg er lei av leserne mine, snarere tvert imot. Jeg kommer til å få mer tid og krefter til å skrive blogginnlegg og jeg tror det det å få alle spørsmål og svar samlet på ett sted vil oppleves som mer ryddig og brukervennlig for alle. Alle spørsmålene og svarene blir lagret på bloggen for fremtiden og dermed lettere tilgjengelig fremfor slik det er når, hvor de er spredt for alle vinder på ulike plattformer.

Veien videre
Veien videre kommer til å bli fylt av mange gode blogginnlegg som blir minst like nerdete som før. Jeg har også en del spennende prosjekter som jeg gleder meg til å fortelle dere om i løpet av året som kommer.

Takk til alle som har lest mine skriblerier så langt – jeg ser frem til fortsettelsen.

Godt nyttår!

5 Comments

 • Trik

  Kan man ønske seg en litt nerdete post i året som kommer som tar for seg litt behind the scenes på temperatur(logging) fronten? Erfaringer og konkrete heldige/uheldige produkter?

 • Joe Sleavy

  Hei, ble inspirert til å skrive en liten tilbakemelding her som jeg synes passer med temaet. Har fulgt bloggen din i mange år. Aner ikke hva som skjer på sosiale medier (kastet meg aldri på den mangeårige døgnflua). Har kjøpt kokeboka di, og er ikke mange dager siden jeg fisket frem posten din om pinnekjøtt i trykkoker.

  Men, det er et lite «men» her: min subjektive opplevelse av bloggen er at den gikk litt i dvale etter at det ble annonsert et samarbeid med ChefSteps. Frekvensen av interessant innhold gikk for min del ned, med en opplevelse av en stor prosentdel av innleggene var «her er noe man kan gjøre, se mer på ChefSteps», og også en del mer «fyllmasse» med gamle oppskrifter for nye lesere.

  Det gjorde for min del at bloggen gikk fra å være veldig bra til litt mer «meh». Og det er helt greit – jeg tar det gode innholdet jeg får, når jeg får det. Om det er en gang om dagen, en gang i uka eller en gang i måneden spiller liten rolle, så lenge det er bra og på en eller annen måte «nytt». Jeg ser gjerne at litt mer at den tidligere originaliteten, gløden, nysgjerrigheten og eksperimenteringen som jeg husker fra «gamle» Hobbykokken innlegg, kommer tilbake.

  Men det viktigste er at du gjør din greie og koser deg med matlaging. Jeg kommer uansett til å fortsette å følge bloggen, og heier på deg videre i prosjektet ditt :-)

Legg inn en kommentar