Drikke

#723: The chocolate is strong in this one…

Du trodde vel ikke at en nerd som meg ikke hadde sin egen Darth Vader-kopp? Det har jeg selvfølgelig og nå som snøen laver ned setter jeg veldig stor pris på en god kopp med kakao, eller varm sjokolade om du vil.

Jeg har for lengst slått meg til ro med at jeg har drikkevanene til en 5-åring. For når man hverken drikker te, kaffe eller alkohol, så blir det liksom varm sjokolade som er alternativet når gradestokken begynner å slå seg vrang.

Til mitt forsvar så pleier jeg å flotte meg med en ekstra god kakao når jeg først går i gang, så akkurat der har ikke jeg og den jevne 5-åring så mye til felles likevel.

Fett nok
Varm sjokolade er ikke helsekost og det er i skjæringspunktet mellom nok fett og akkurat lite nok sukker at vi finner Hermann Melvilles store hvite (sjokolade) hval. Du kan selvfølgelig blande bare varm melk og sjokolade, men hvis du tilsetter litt fløte i melk så blir alt straks så mycket betre.

Jeg har skrevet om varm sjokolade tidligere på denne bloggen (her og her), men det som skiller dagens innlegg er at jeg har laget en tabell hvor du kan tilpasse mengden tilsatt sukker til kakaomasseinnholdet i sjokoladen du bruker. Jeg bruker mange forskjellige merker sjokolade, men jeg foretrekker å bruke enten Lindt, Callebaut eller Valrhona.

Jeg har også lagt ved en graf hvor du kan se varmetapet i en vanlig kopp med varm sjokolade. Det er kanskje ikke akkurat det du hadde tenkt å lære noe om da du sto opp i morges, men nerden i meg fryser seg når man kan se hvor lang tid det tar før drikken er akkurat passe varm.

Fremgangmåte for alle oppskriftene er den samme:

  • Bruk sjokoladepellets eller kutt sjokolade i jevnstore biter med en kjøkkenkniv.
  • Varm melken til 70 grader og tilsett evt. sukker slik at det løser seg opp før du heller det over sjokoladen.
  • Hell den varme melken over sjokoladen og la blandingen stå i 3 minutter slik at sjokoladen smelter. Rør så rundt i melken til sjokoladen har løst seg og og blandet seg med melken.
 40% sjokolade50% sjokolade60% sjokolade70% sjokolade
Melk600 ml600 ml600 ml600 ml
Fløte125 ml125 ml125 ml125 ml
Sjokolade150 g125 g100 g90 g
Sukker-30 g45 g60 g

Under kan du ser temperaturutviklingen i to kommer varm sjokolade hvor den ene koppen er forvarmet med kokende varmt vann i 5 minutter først. Koppene holder 250 ml vann og er lagd av tykt porselen fra Pilivyut og jeg har fyllt dem med 200 ml kakao. Det var 21 grader i rommet da jeg gjorde dette.

Som du kan se av grafen holder den forvarmede koppen ca. 4 grader høyere temperatur til å begynne med, men så nærmer de seg naturlig nok hverandre etter en stund. Å bruke forvarmende kopper er nokså vanlig blant te- og kaffekjennere, men kanskje ikke så mye hos dem som drikker varm sjokolade. Jeg gjør det som regel selv, men hvis det er barn som skal drikke det er det jo ofte et poeng at det skal bli kaldere ganske fort. Da anbefaler jeg å bruke en større kopp (med større overflate) slik at varmen forsvinner fortere.

Lykke til og god helg!

Legg inn en kommentar