Bakst

#727: Monkey-ish bread

Monkey bread er navnet på noe som egentlig er søtbakst i USA, hvor det er en slags bolledeig i små biter som rulles i sukker. Denne varianten blir mer å regne som brytebrød og kan lages i mange forskjellige varianter som bl. a. tomatsaus, BBQ-saus, pesto og annet du måtte komme på.

Vanskelighetsgraden på dette er særdeles lav, så her kan du fint ta med barn helt ned i 3-4 års alderen og ha det veldig gøy på kjøkkenet. Med så små barn er det selvsagt de voksne som tar ting inn og ut av ovn, men ellers er det ikke vanskelig å få barn med på dette.

Konseptet er rett og slett at man kutter en ganske standard loff-deig i små biter, ruller dem i saus og har dem i en form. Du kan gjerne strø på noe ost og så bærer det i ovnen. Dette kan du gjøre i nærmest uendelige variasjoner. Her er oppskriften på det som er avbildet over, nemlig monkey bread med tomatsaus og ost, men du kan altså sause den inn med det beste du kommer på.

Deig:
500 g hvetemel
300 g vann
20 g fersk gjær
5 g salt

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen alle ingrediensene og elt i en kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter på lav hastighet.
  • Dekk bollen med en tallerken, og hev til deigen har omtrent dobbelt størrelse.
  • På bildet over har jeg brukt en støpejernspanne på 16 cm i diameter, men du kan bruke hva du vil av stekepanner og kakeformer eller bare ha dem på et stekebrett. Her har jeg delt emnene inn i 20 g pr stykk, men også dette kan du gjøre som du vil.
  • Ha den sausen du skal bruke opp i en bakebolle og ha deigemnene oppi bollen. Rør lett rundt med hendene slik at du alle deigkulene blir dekket med saus og ha dem i ønsket form. Riv gjerne over litt ost hvis du ønsker det. Dekk gjerne formen med bakepapir, så blir det lettere å få ut etterpå.
  • Stek midt i ovnen på 175 grader med varmluft eller 200 grader uten varmluft. Steketiden avhenger av hva slags form du bruker, men du kan beregne ca. 15-20 minutter. Hvis du bruker steketermometer kan du ta dem ut når brytebrødet har en kjernetemperatur på 97 grader.
  • Dette brytebrødet er kjempegodt tilbehør til supper og gryteretter og kan serveres både romtemperert eller rykende ferskt fra ovnen.

Lykke til og god helg!

Legg inn en kommentar