Bakst

#728: Om rundstykker og kjøkkenvekt..

Å bake er noe av det jeg liker best å gjøre i hele verden, både fordi det er en fin aktivitet å gjøre , men selvsagt også fordi det er få ting som smaker så godt som fersk bakst. Hvis man i tillegg kan bake for andre, så er lykken komplett.

Jeg er et A-menneske som gjerne står opp flere timer før de andre i huset i helgene og i dag bakte disse rundstykkene til frokost (eller lunsj i midt tilfelle). Det er noen klassiske rundstykker laget av samme deig som jeg lager loff med, men du kan også ha litt grov mel i dem hvis du heller vil det.

Bruk av kjøkkenvekt
Hvis du ser på bildet over, så ser du fort at rundtstykkene er nøyaktig like store. Og når jeg sier nøyaktig like store, så mener jeg +/- 1 g på deigemner som veier 100 g hver. Utover at jeg er perfeksjonist, så har dette en praktisk nytte. Når deigemnene er like stor får de nemlig lik steketid og du slipper at noen er understekte og at noen er overstekte.

Ved å bruke kjøkkenvekt og nøyaktige mål når du baker får du samme resultat hver gang og det er ihvertfall noe jeg setter veldig stor pris på.

Oppskrift, rundstykker

IngrediensVektBakers prosent
Hvetemel600 g100%
H-melk400 g67%
Smør50 g8%
Sukker30 g5%
Salt9 g1,5%
Gjær, fersk20 g3%

  • Bruk en kjøkkenvekt og mål opp riktige mengder med hvetemel, sukker, salt og gjær.
  • Hvis du vil ha smakfulle rundstykker med sterke glutenbindinger bruker du kald melk rett fra kjøleskapet, men da må du beregne 3-4 timer heving. Hvis du vil bake fortere enn det varmer du opp melken til ca. 20-25 grader og da kan du heve deigen første gang på ca. 1 time.
  • Tilsett melk og elte deigen til du har en jevn og smidig deig, ca. 7-10 minutter i kjøkkenmaskinen.
  • Tilsett smøret i små biter helt til deigen har absorbert smøret, ca. 5-7 minutter.
  • Heve deigen til ca. dobbel størrelse. Hvis du har brukt kald melk pleier dette å ta ca. 3-4 timer, hvis du bruker lunken melk går det fortere.
  • Del opp deigen i 10 like store emner, med denne oppskriften gir det altså 10 rundstykker. Dekk til runstykkene og la dem heve på brett i ca. 30-40 minutter.
  • Varm opp stekeovnen din til 170 grader uten varmluft og la rundstykkene steke midt i ovnen i 15-18. (Se temperaturgrafen min under, rundstykkene er ferdig når du har en kjernetemperatur på 97 grader). Hvis du har dampovn steker du rundstykkene på 25% damp på 150 grader 15-18 minutter.
  • Avkjøl brødet på rist.
Grafen viser utvikling av interntemperatur i rundstykkene. Der ble derfire etter 17 minutter på 170 grader uten varmluft.

5 Comments

Legg inn en kommentar