BBQ

#729: Grillet BBQ-saus

Dette er mitt ellevte år på rad hvor jeg skriver et innlegg om BBQ-saus og det har blitt en veldig fin tradisjon å ha nå om våren. Det er en utfordring å finne på noe nytt hvert år, så i år tenkte jeg at jeg skulle prøve å tenke litt utenfor boksen.

Jeg har alltid pleid å bruke tomater på boks, enten for seg selv eller sammen med ketchup, men i år har jeg brukt hele tomater. I tillegg til tomatene har jeg også brukt løk og hvitløk, men det er jo egentlig ikke her nyvinningen ligger. Jeg har nemlig grillet alt sammen på lav, men direkte varme sammen med en god dose røyk og resultatet ble helt fantastisk. Jeg har aldri smakt en BBQ-saus med så mye dybe og umami, så her er et bare å fyre opp grillen og sause det til.

Saus for viderekommende
Dette er en saus for viderekommende i form av at den er arbeidskrevende, men ikke at den er teknisk vanskelig å få til. En god BBQ-saus behøver ikke å være vanskelig eller arbeidskrevende i det hele tatt, så jeg skal begynne med en veldig enkel (og god) en. Den har jeg fra verdensmester i BBQ, Bjørn Tore Teigen, og er så enkel at alle får det til:

1 kopp ketchup, Bjørn Tore bruker Heinz
1 kopp kaffe
1 kopp brunt sukker

Bland sammen alle ingrediensene og kok dem opp på middels sterk varme til sukkeret er oppløst og så er du klar.

Men, nå blir det altså lit mer arbeidskrevende..

Grilling av grønnsaker
Når du griller grønnsaker kan den mest innrøykte huleboeren av en kjøttspiser få lyst til å spise fem om dagen. Kombinasjonen av røyk og Maillard-reaksjonen får frem noen gode smaker som du ellers ikke ville ha smakt, så det er vel verdt tiden det tar å lage den. Så selv om det er sunnere å koke eller dampe grønnsakene, så unner jeg meg likevel å grille dem innimellom.

Jeg har valgt å gjøre det veldig enkelt for meg selv ved bare å kutte tomatene og løken i to på langs, smøre dem inn med litt olje og så ha dem direkte på grillen. Hvis du vil, kan du selvsagt ta ut kjernen, men det gjør ikke noe hvis du lar være. Det eneste som skjer er at det drypper litt tomatvann ned på kullet, men det fordamper fort og bidrar heller positivt til aroma enn negativt.

Jeg sikter meg inn på 100 grader på grillen og jeg har brukt kirsebærtre til å lage røyk med denne gangen. Mange vet ikke at man kan betrakte tretyper som en form for krydder når man røyker mat, men alle typer tre har hver sin distinkte aroma. Når man røyker mat er det veldig vanlig at det står i oppskrifter at man skal legge treet i vann først, men det har blitt tilbakevist av bl. a. Meathead på bloggen amazingribs.com.

Fremgangsmåte for røyking på kullgrill er som følger:

 • Ha oppi grillkull og ha i valgfri trestykker av valgfri størrelse.
 • Ikke bruk tennvæske, det mest vanlige er å bruke en grillstarter (som du kan se i bruk her). Selv bruker jeg bare en skibrenner, da det går veldig fort og ikke gir fra seg en masse røyk.
 • Sørg for at det er god luftgjennomstrømming i grillen i form av at begge ventilene (i bunnen og i lokket) er åpne.
 • Når du har fått grillen varm og rødglødende, så kan du finne ønsket temperatur ved å regulere ventilene oppe og nede.
 • Tilfør mer tre til røyking fortløpende etterhvert som det brenner opp og du ser at røykmengden blir redusert.

Ingredienser til røykt BBQ-saus:
1500 g tomater, kuttet i to på tvers
3 stk mellomstore løk, skrelt og kuttet i to på langs
3 stk kinesisk hvitløk, skrelt

4oo ml eplejuice
5 g chilipulver
10 g paprika
10 g sennepspulver
100 g mørk sirup
5 g salt
15 g kakaopulver
5 g ferskkvernet pepper
200 g ketchup, jeg bruker Heinz
200 g brunt sukker
175 ml eplecidereddik
40 ml worchestershire saus

Fremgangsmåte:

 • Ha tomater, løk og hvitløk og grill/røyk på svak varme (rundt 100 grader) til de har begynt å få en fin gyldenbrun farge og har skrumpet tydelig inn. Det tok meg ca. 45 minutter på min grill, men det kan variereutifra hvilken grill du bruker og hvor mye kontroll du har på varmen du har.
 • Ha blandingen med tomater, løk og hvitløk over i en blender og kjør blandingen til den er helt glatt, ca. 60 sekunder.
 • Ha blandingen over i en gryte og kok inn på svak varme til du har en tyknet masse. Jeg reduserte til jeg hadde 700 ml med væske.
 • Tilsett til øvrige ingrediensene i gryta og koke videre i ca. 30 minutter.
 • Hvis du du ikke er fornøyd med tykkelsen på konsistensen, så kan du tilsette 1-2 g xanthangummi for å tykne den.
 • Oppbevares 3-4 måneder i fryseren eller 2-3 uker på sterile glass i kjøleskapet.

Lykke til!

3 Comments

Legg inn en kommentar