Bakst

#730: Donuts, versjon 2

Foto: Magnus Wintersborg

Donut eller smultring?
Hver gang jeg skriver om donuts er det alltid noen som sier at jeg heller burde bruke det norske ordet smulting. Til det er det bare å si at en donut er en donut og en smultring er en smultring. Selv om de har formen til felles, så har det ganske forskjellig ingredienser og mengdeforhold, i tillegg til en helt annen historie.

Det smultinger er søte og ikke dekkes med glasur, så er smultringdeigen ikke langt unna et hamburgerbrød som nærmest drukes i glasur. Smultringer har som regel både rømme og kardemomme i deg, men det har ikke donuts.

Husk å alltid ha lokk i nærheten når du friterer, aldri gå fra frityrgryta og å følge med på temperaturen. De små barna lar du gjør noe annet enn å være på kjøkkenet når du holder på. Her er oppskriften:

Ingredienser:
100 g smør
2 dl melk
50 g gjær
4 stk egg
60 g sukker
10 g (2 ts) vaniljesukker
10 g (2 ts) bakepulver
600 g hvetemel
ekstra mel til utbaking
olje til fritering

  • Smelt smøret, tilsett melken og varm væsken til romtemperatur, ca. 20 grader. Løs opp gjæren i den lunkne væsken og visp inn eggene.
  • Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett væsken. Arbeid deigen godt sammen i en kjøkkenmaskin. Dryss litt mel over deigen og dekk til bollen med plastfolie. La deigen hele til dobbelt størrelse, ca. 1,5 time.
  • Kjevle ut deigen til ca. 1 ½ cm tykkelse på et godt melet bakebord. Trykk ut passene sirkler.
  • Varm oljen til 165 grader. Løft donutsene forsiktig opp og stek dem gyldne i den varme oljen.Når undersiden har blitt fin og gylden vender du dem over på den andre siden. La donutene få renne av seg på litt kjøkkenpapir. Det tar 3-5 minutter på hver side. Ikke ta på glasur før donutsene er romtempererte.

Melisglasur
250 g melis
1-2 eggehviter
noen dråper sitronsaft

  • Visp eggehvitene til melisglasuren til den begynner å skumme. Visp inn melis og sitronsaft. Melisglasuren skal bli tykk og jevn. Tilsett mer melis om nødvendig.
  • En smaksvariasjon av vanlig melisglasur er å bytte ut eggehvitene med (ikke utblandet) saft som f. eks. bringebær, husholdningssaft osv.

Sjokoladeglasur

Jeg har denne deilige oppskrifter på sjokoladeglasur fra Sverre Sætres bok «Sans for det søte» fra 2003. Jeg har lært den utenat for lengst og jeg bruker den som sjokoladesaus på is, oppi sjokoladeterter og som trekk til f. eks. sjokolademoussekaker.

200 g mørk sjokolade
150 + 50 ml kremfløte
50 g sukker
25 g glukose

  • Smelt sjokoladen over et vannbad eller i mikrobølgeovnen. 
  • Kok opp 150 ml fløte, 50 sukker og 25 glukose og hell over sjokoladen. Røren forsiktig inn med en slikkepott slik røren er glatt og jevn.
  • For å få en glinsende glasur rører du nå inn 50 kald kremfløte men en slikkepott for å unngå å få mange luftbobler inn i sjokoladen.

Min venninne Kine tipset meg forleden om å bruke lemon curd som glasur, som som fungerte aldeles utmerket og smakte kjempegodt. Oppskrift på lemon curd finner du her og her.

Legg inn en kommentar