Pizza

#734: Ananas på pizza

Ananas på pizza har vært en av matverdenens store kontroverser de siste årene, og det er kanskje på tide at jeg sier klart ifra hvor jeg står, jeg liker nemlig ananas på pizza.

Frontene er steile i denne saken og det er helt klart at de som ikke liker ananas på pizza er veldig tydelige og til tider høylydte. Vi ananas-entusisater står liksom stille med lua i hånda og håper at ingen legger merke til oss. Etter at jeg utførte en uformell spørreundersøkelse på Instagram forleden så 57% av de 300 som svarte at de likte ananas på pizza. Det er på tide å ikke stå så stille lenger og ta lua opp på hodet og ikke holde den i hånda.

Å blande smaksopplevelser driver vi med over hele verden, og kanskje spesielt i Asia er de flinke til å blande det søte med det sure, det salte og det bitre. Sødme sammen med uamami er også kjent for å bli bra. Prøv f. eks. BBQ-saus uten sukker neste gang du griller, så er oddsen høy for at du blir skuffet.

Hvorfor så sint?
Hvor dette hatet og latterliggjøringen kommer fra vet jeg dessverre ikke. Jeg har aldri kommet over en god matfaglig begrunnelse for det, kanskje er det rett og slett vanskelig for noen å forestille seg at frukt og kjøtt passer sammen. Vel, til det siste har jeg vel egentlig bare en til å si: tomat er også en frukt.

Jeg driver selvsagt ikke å tømmer hele bokser med ananas over alle pizzaene jeg lager, men tilberedt på riktig måte synes jeg det smaker helt fantastisk. Da tenker jeg spesielt på å ha det på en pizza sammen med en litt sterk pepperoni-pølse.

For at jeg skal ha ananas på pizza skal den nemlig både røykes, grilles og pepres først. Røyksmaken sammen med pepperet (du kan også bruke chili) er med å demper den litt voldsomme sødmen som ananas kan ha, litt avhengig av sesong. Jeg bruker selvsagt også kun fersk ananas når jeg gjør dette.

Fremgangsmåte:

  • Fyr opp grillen og ha en god neve med røykspon oppi, selv bruker jeg som regel kirsebærtre.
  • Grill på direkte varme på ca. 150 grader i ca. 10 minutter på hver side, du kan skifte side ca. hvert 2-3. minutt.
  • Pepre overflaten på begge sider mens du holder på.
  • Ananasen er ferdig grillet når den begynner å bli mør og har gyldenbrune striper.
  • Kutt ananasen i 1-2 cm store biter. Du kan fint oppbevare ananasen i en lufttett boks i 2-3 dager i kjøleskapet.

Lykke til og kos deg med ananas på pizzaen neste gang!

Legg inn en kommentar