BBQ

#735: BBQ-saus #ørten

Neida, jeg vet selvsagt hvor mange BBQ-sauser jeg har lagt ut på bloggen tidligere. Tallet er ikke ørten, men 13. Det er ikke så mange ting som kan slå en god BBQ-saus, så jeg ser ikke for meg at jeg kommer til slutte å utvikle oppskrifter med det første.

Når man kommer opp i et tosifret antall variasjoner av den samme sausen, så er det ikke sånn at den siste er den beste. Det er mer snakk om forskjellige egenskaper og smaksprofiler fremfor at den ene er bedre enn den andre. Akkurat denne sausen inneholder såpass mye sukker at den ikke bør pensles på før slutten av grillingen, men den er også veldig velegnet som dipsaus. Jeg anbefaler å bruke min dry rub i kombinasjon med denne sausen når du skal grille. Denne sausen er spesielt godt egnet til svinekjøtt og kylling.

Utstyr
Gryte
Stavmikser/blender
Kjøkkenvekt (med Tare-funksjon)
Presisjonsvekt
Slikkepott

Man man koke den sausen på vanlig koketopp eller på grillen hvis du allerede har den fyrt opp.

Om bruk av merkevarer
Som du fort ser når du leser ingredienslisten nedenfor, så er det et par ingredienser (merket med*) som jeg bruker merkenavn på. Dette er overhodet ikke fordi jeg er sponset av disse selskapene, men for at du skal kunne gjenskape sausen nøyaktig slik jeg har lagd den. Det er ikke et uttrykk for at jeg synes at en type ketchup eller brus er bedre enn noe annet, men det er nå bare det jeg har brukt. Du kan selvsagt bruke noe annet som tilsvarer og få et like bra eller til og med bedre resultat.

Presisjonsnivå
I oppskriften ser du jeg holder et veldig høyt presisjonsnivå helt ned på 1 gram. Det trenger man en presisjonsvekt for å gjennomføre og det har jeg selvsagt forståelse for at de færreste har. Men det er nå engang sånn jeg holder på og det presisjonsnivået jeg har lagt meg på i mange år allerede. Hvis du ikke har presisjonsvekt, så er det bare å smake til og bruke sunn fornuft, så blir det bra uansett.

Ingredienser
En god BBQ-saus er best når det har en god dybde og har en god balanse mellom syre og sødme. Jeg liker å bruker ingredienser som er fermentert, slik som kaffe, worcestershiresauce, tabasco o. l. Jeg liker også å bruke ingredienser med en god andel umami, slik som tomatpuré.

De aller fleste ingrediensene til denne sausen finner du i alle dagligvarebutikker, kanskje med unntak av flytende røykaroma, røykt paprika og xanthangummi. Dette er imildertid lett å få tak i på butikker med stort utvalg (f. eks. Meny) og xanthangummi får man på apoteket. Xanthangummi er et tykningsmiddel som selvsagt er valgfritt å bruke, men det gjør at sausen sitter bedre på maten når du pensler den på.

IngrediensVektProsent
Ketchup, Heinz*200 g33,50
Tomatpuré150 g25,13
Coca-Cola*100 g16,75
Eplecidereddik60 g10,05
Brunt sukker50 g8,38
Worcestershiresauce20 g3,35
Kakao5 g0,84
Røykt paprika4 g0,67
Salt3 g0,50
Liquid smoke2 g0,34
Tabasco*2 g0,34
Pepper2 g0,34
Xanthangummi1 g0,17

Fremgangsmåte:

  • Ha alle ingrediensene i en gryte og kok opp på svak varme så det så vidt bobler i ca. 15 min.
  • Kjør blandingen jevn og glatt med en stavmikser eller blender i ca. 15-30 sekunder.
  • Ha blandinger over på rene eller sterile glass. BBQ-sausen holder seg fint 2-3 uker i kjøleskapet eller i et år i fryseren.

Noen tidligere innlegg om BBQ-saus:
Grillet BBQ-saus
Årets BBQ-saus 2018
BBQ-saus nr. 8
BBQ-saus: En gjennomgang
BBQ-saus nr. 6


One Comment

  • Siri-Malen

    Jeg ser det er litt ulike ingredienser i oppskrift og på etiketten, er glasset fra etiketten fra et tidligere forsøk, eller skulle det også stått whiskey i oppskrifta?

Legg inn en kommentar