Hamburger

#736: Lag din egen hamburgerost

16. juli 2019

Det amerikanske bidraget til ost har vært ganske beskjedent, men hamburgerosten er bare «american cheese» som den også kalles, kan ingen ta fra dem.

Nå du lager hamburger kan du selvsagt ha på akkurat hvilken ost du vil. Problemer er bare at veldig mange oster skiller seg når de kommer opp i temperatur og da får du et resultatet som ikke ser spesielt bra ut og heller ikke smaker det du kanskje hadde håpet på.

Løsningen er å bruke et såkalt emulsjonssalt som brukes i industrien og da kan du lage smelteost av hva du vil. Kortversjonen av hva en emulgator er, er at det er et stoff/ingrediens som gjør at to ting som egentlig ikke har lst til å være sammen plutselig har lyst til å være sammen likevel. Det mest kjente eksemplet på emulsjon er nok majones, og i det tilfelles er det lecitin som er emulgatoren.

Natriumsitrat (sodium citrate på engelsk) er det vi skal bruke her og det er veldig enkelt. Du koker det rett og slett opp sammen med vann, tilsetter osten du skal bruke, rører rundt til det er jevnt blandet og så er du klar. Bortsett fra fra natirumsitrat er det helt vanlige ingredienser som er enkle å få tak i på hvilken som helst dagligvarebutikk.

Alternativ 1
150 ml vann
25 g worchestershiresaus
50 g tomatpuré
14 g natriumsitrat
400 g Jarlsbergost, revet

Fremgangsmåte:

  • Kok opp vann, worchestershiresaus, tomatpuré og natriumsitrat.
  • Når alle ingrediensene er oppløst (ca. 30 sekunder) tar du gryta av plata og rører inn osten med en slikkepott.
  • Du kan enten helle ostesausen rett oppå hamburgeren i varm tilstand, eller du kan helle den over på en silikonmatte og la den kjøle ned i et kjøleskap for deretter å kutte den i skriver.

Alternativ 2
200 g worchestershiresaus
5-10 g (smak til) Taco-krydder
14 g natriumsitrat
400 g Norvegia, revet

Fremgangsmåte:

  • Kok opp vann natriumsitrat.
  • Når alle ingrediensene er oppløst (ca. 30 sekunder) tar du gryta av plata og rører inn osten med en slikkepott.
  • Du kan enten helle ostesausen rett oppå hamburgeren i varm tilstand, eller du kan helle den over på en silikonmatte og la den kjøle ned i et kjøleskap for deretter å kutte den i skriver.

Her kan du kjøpe natriumsitrat:
https://www.modernistpantry.com/sodium-citrate.html

You Might Also Like

No Comments

Legg inn en kommentar