Dessert

#738: Dulce de leche

Dulce de leche

Direkte oversatt betyr dulce de leche «godteri av melk» på spansk og det er i praksis en karamellsaus som er svært anvendelig i desserter. Dulce de leche er i utgangspunktet latinamerikansk, men etterhvert finner du det brukt over hele verden. Dulce de leche er søtet, kondensert melk som man koker til det tilsatte sukkeret og melkesukkeret karamelliserer og blir til en karamellsaus sammen med den kondenserte melken.

Anvendelsene til denne herligheten er mange og her har jeg listet noen av dem:

 • Pålegg på pannekaker
 • Tertefyll
 • Ripple til iskrem
 • Dipsaus til epler kuttet i båter
 • Saus til å ha oppå brownies og donuts
 • Banoffee Pie
 • … alle oppskrifter som ber deg bruke karamellsaus

Karamell til besvær
Karamell er det mange som synes er skummelt å lage og det har jeg forståelse for. Det er høye temperaturer og på slutten av karamelliseringsprosessen er det mye som skjer veldig fort. For dem som synes dette er stress så er dulce de leche perfekt for dem, for dette er så enkelt at det knapt kan kalles matlaging. Det eneste man skal gjøre er nemlig å ha en boks med søtet, kondensert melk oppi en gryte og så la det (så vidt) koke i noen timer.

Om idioter og matlaging
Blant matbloggere, aviser og kokebokforfattere foregår det en ikke uttalt og hemmelig kokurranse om å gjøre ting enkelt for folk. Det er det enkle som fenger, det skal helst ta femten minutter å lage og gud forby om folk må scrolle nedover mer enn 1 minutter når de leser oppskriften på mobiltelefonen sin.

I dette jaget om å være enkle og tilgjengelige brukes det uttrykk som «idiotsikkert» og «så enkelt at alle kan få det til». Vel, den konkurransen vinner dulce de leche med hendene på ryggen og bind for øyene.

Selv har jeg vært veldig tilbakeholden med å bruke uttrykket «idiotsikkert» fordi det faktisk er ganske mange ting som kan gå galt når man lager mat, spesielt for dem som ikke er så vant med å være på kjøkkenet. Etter 13 år som matblogger får jeg veldig fort tilbakemelding hvis oppskriftene mine ikke er krystallklare, så hvis det er noe man ikke får til så kan det like gjerne være meg som er idioten som leseren, uansett hvor enkel oppskriften gir inntrykk av å være.

Dulce de leche er imidlertid så lett å lage at hvis du ikke klarer det, så er du ikke bare en idiot, men du burde levere inn kjørekortet til nærmeste politistasjon, si opp jobben og levere barna til barnevernet. Beklager at jeg er krass, men hvis du ikke får til dette så burde du ikke få lov til å være på et kjøkken, kanskje ikke engang å være ute blant folk.

Fremgangsmåte
For om du synes jeg var kjip i det forrige avsnitt, så skjønner du fort hvorfor når jeg forklarer fremgangsmåten:

 • Ta frem en gryte, sett den på platetoppen.
 • Ta frem en rist til å ha i bunnen av gryta, du kan til og med bruke et lite kjøkkenhåndkle.
 • Ha en boks med søtet, kondensert melk oppi gryta (du behøver ikke å dra av etiketten engang, den løser av seg selv etter en stund i vannet).
 • Fyll på med kaldt vann fra springen til boksen er dekket av vann og så et par cm over det. Boksen skal være dekket med vann hele tiden, så pass på å etterfyll med vann.
 • Småkok boksen i 3 timer. Hvis du lurer på hva jeg mener med småkoking, så kan du se det i videoen som jeg har lagd under.
 • Hvis du ønsker en lysere og ikke fullt så tykk saus som på bildet over, så kan du koke den i 2,5 timer og hvis du vil ha den mørkere og enda tykkere kan du koke den i 3,5 timer.
 • Skru av varmen og la boksen stå oppi vannet til det har blitt har lunket, det tar ca. 2 timer. Du kan forsåvidt ta dem ut før det, men det er høyt trykk inne i boksen, så jeg pleier å la dem være i fred. Jeg har pleid å bruke ventetiden på å lese skrekkhistorier om hva som kan skje med bokser som eksploderer, selv om ingen har klart å dokumentere dette påståtte fenomenet med bilder.

Fremgangsmåte i trykkoker

 • Sett trykkokeren på kokeplaten.
 • Ta frem en rist til å ha i bunnen av gryta.
 • Ha en boks med søtet, kondensert melk oppi gryta (du behøver ikke å dra av etiketten engang, den løser av seg selv etter en stund i vannet). I trykkoker er det best å bare bruke en boks av ganger så de ikke driver å slår så mye inni hverandre under koking.
 • Fyll på med kaldt vann fra springen til boksen er dekket av vann og så et par cm over det.
 • Kok boksen på fullt trykk i 20 minutte, du beregner tiden fra den er oppi i fullt trykk. Slipp ut trykket ved å slå av koketoppen og fjerne trykkokeren fra plata, det tar ca. 15-20 min.
 • Hvis du ønsker en lysere og ikke fullt så tykk saus som på bildet over, så kan du koke den i 15 minutter og hvis du vil ha den mørkere og enda tykkere kan du koke den i 25 minutter.
 • Skru av varmen og la boksen stå oppi vannet til det har blitt har lunket, det tar ca. 2 timer. Du kan forsåvidt ta dem ut før det, men det er høyt trykk inne i boksen, så jeg pleier å la dem være i fred.

Oppbevaring
Dulce de leche oppbevares i kjøleskap frem til du skal bruke den. I en uåpnet boks kan den stå i kjøleskapet i opp til ett år før bruk. Hvis du åpner boksen kan du påregne 1-2 ukers levetid.

Lykke til og god helg!

Dulce de leche på boks

4 Comments

 • Geir

  Jeg har laget dette er par ganger selv. Jeg har fortsatt lappen i behold heldigvis :D Men jeg tar boksene ut av det varme vannet etter 3 timer. Vil ikke de fortsette å småkoke/varme seg en stund hvis de ligger i det kokvarme vannet etter 3 timer?

 • Rune Hesthagen

  Vel, det var ingen som sa til meg at det skulle være «søtet» kondensert melk da jeg prøvde dette for flere år siden med Vikingmelk. Det ble ingen karamellaktig masse i de boksene. Så takk for oppdateringen :)
  https://no.wikipedia.org/wiki/Viking_Melk
  Ingenting er idiotsikkert, men du har nå i hvertfall gjort en god jobb her.

 • Geir Bergmann

  Jeg har laget dette er par ganger selv. Jeg har fortsatt lappen i behold heldigvis :D Men jeg tar boksene ut av det varme vannet etter 3 timer. Vil ikke de fortsette å småkoke/varme seg en stund hvis de ligger i det kokvarme vannet etter 3 timer?

Legg inn en kommentar