Brød,  Ukategorisert

#744: Suppebrød med ost og chips

Jeg er vokst opp med en mor som likte å gjøre noe som er, eller ihvertfall var, gansk unorsk og det er å bake brød til å ha ved siden av middagsmaten. Nå er hun heller ikke norsk, så det har kanskje noe med saken å gjøre.

Jeg har skrevet om et av disse brødene tidligere, nemlig min mors hurtigbrød, men dagens variant er noe jeg fant på i helga. Det tar utgangspunkt i en helt vanlig loffdeig med 66% hydrasjon * og så ha jeg lagt til litt med knuste chips, ost, chili og paprika.

Du kan selvfølgelig droppe chipsen hvis du vil, men jeg synes det er gøy å bruke innimellom når man har funnet er chips man virkelig liker. Chipsen mister en del smak når man blander den med deigen, så det kan være fint å forsterke smaken ytterligere med å tilsette litt av de samme krydderne som er i chipsen i deigen. Hvis chipsen du liker ikke har en unig smak i det hele tatt, så kan du like godt stå over og bare bruke krydder.

Ingredienser
330 g vann, kaldt fra springen (ca. 10 grader)
500 g hvetemel
5 g (1 ts) salt
25 g fersk gjær
75 g chips med sterk smak ** – knust i grove biter i en blender
50 g ost ***
5 g (1 ts) paprikapulver
5 g (1 ts) chilipulver
25 g olivenolje, valgfri

Fremgangsmåte:

  • Ha alle ingrediensene i en bolle og elt sammen med en kjøkkenmaskin til det du har en glatt og smidig deig, ca. 10 minutter.
  • La deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 90 minutter.
  • Nå har du mange muligheter. Du kan enten ha brødet i en vanlig form, uten form, bruke hyssing (som på bildet) eller rett og slett dele deigen i mindre emner for å lage rundtstykker.
  • Velg den formen du vil og etterhev under et håndkle i ca. 40 minutter.
  • Stek på 180 grader midt i ovnen uten varmluft til du har en kjernetemperatur i bakverket på 97 grader. For et brød tar det ca. 40 minutt å bli ferdig stekt, mens for rundtstykker tar det ca. 15-20 minutter. Ved å bruke termometer er du helt sikker på at det blir riktig stekt uavhengig av hva klokka sier.
  • Avkjøl brødet/rundstykkene på rist.

Lykke til!


*= Hydrasjon. Hydrasjon er mengden vann man har i forhold til mel i en oppskrift. Du deler altså mengden vann (i gram) på mengden mel (i gram) og ganger med 100, så har du hvor mange prosent vann/væske du har i oppskriften.

**= Jeg har brukt Jalapeno-chips fra Den lille Chipsfabrikken, du kan bruke hva du vil.

***= Jeg har brukt Norvegia-ost fra Tine, men du kan selvsagt bruke hva du vil.

One Comment

Legg inn en kommentar