Bokanmeldelse

#746: Bokanmeldelse: Eltefri bakst

Hvis du er interessert i baking er ganske sannsynlig at du har hørt om såkalte eltefrie brød, eller «no-knead bread» som metoden heter på engelsk. Jeg har skrevet om det selv mange ganger, men det er uten tvil Ina-Janine Johnsen, som har matbloggen Mat på bordet, så skal ha æren for å ha gjort metoden kjent for de store massene her i Norge. Dette er faktisk hennes andre bok om eltefrie brød, men siden den første også inkluderte kaker, så er dette den første boka hun har skrevet som er viet til eltefri bakst i sin helhet.

Jeg har vært en ivrig leser av Mat på bordet siden Ina-Janine startet med bloggen og jeg har alltid satt pris på hennes meget engasjerte, allsidige stil og ikke minst grundige oppskrifter. En oppskrift derfra slår aldri feil og denne egenskapen har hun også tatt med seg i bokform. Over nesten tre hundre sider kan vi boltre oss med eltrefrie oppskrifter og det som hører til.

Hva er eltefritt brød?
Her blir det en kort repitisjon for dem som allerede vet hva det er, men dette er altså en bakemetode som gjør det veldig enkelt å bake samtidig som bakverket blir mer saftig og luftig enn de du er vant med i de fleste tilfeller. Ved å øke væskemengden (hydrasjonen) i deigen og benytte langtidsheving, slipper du unna med å bare røre sammen deigen i 1 minutts tid og å så la den heve over natten. Når du først har begynt med eltefri bakst, så er det vanskelig å gå tilbake,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Innhold

For at du skal få et inntrykk av hva boka handler om, så har jeg skrevet ned hele innholdsfortegnelsen under. Som man fort kan se, så er dette en meget omfattende bok og etter å ha lest den så er det ikke mange ting du lurer på om eltefri bakst. En av bokens store styrker er imidlertid at den har stor fokus på metode i tillegg til oppskrifter, slik at du lett kan omforme dine egne favorittoppskrifter til eltefrie varianter med det du lærer i boka. Her følger innholdsfortegnelsen:

 • Forord
 • Hvorfor bake eltefritt
 • Om innholdet i boken
 • Teknikker
 • «Kjekt å ha» og ingredienser
 • Ofte stilte spørsmål

Søt bakst

 • Kanlknuter
 • Halvgrove kanelboller med kremostglasur
 • Lutt sunnere rosinboller med nøtter
 • Halvgrove speltboller med honning og geitoster
 • Briocheboller med bær
 • Sjokoladeboller
 • Fastelavnsboller
 • Pistasjboller
 • Skoleboller
 • Safraboller «Lussekatter»
 • «Monkey bread» bollekake
 • Prinsessekake
 • Julekake
 • Klippekrans med marsipan
 • «Babka» sjokoladebakst
 • Rosinbrød
 • Glasur og fyll

Pizza og fylt bakst

 • Pizza grunndeig
 • Pizza med italiensk pølse
 • Hvit pizza med biff og paprika
 • Vegetarpizza
 • Pizza med kylling og bacon
 • Rustikke pizzasnurrer
 • Ost- og skinkehorn
 • Små hvitløkssnurrer
 • Pestesnurrer med skinke og ost
 • Ostebrød
 • Hvitløksbrød med urter
 • Pestobrød

Småbrød

 • Rundstykker
 • Brytebrød
 • Langpannebrød
 • «Monkey bread» med hvitløk, ost og urter
 • Pølsebrød
 • Hamburgerbrød
 • Ciabatta
 • Focaccia
 • Baguette – 3 varianter

Hverdagsbrød

 • Klassisk loff
 • Klassisk grovbrød
 • Speltbrød
 • Frøbrød
 • Havrebrød
 • Firekornsbrød
 • Matpakkebrød
 • Landbrød
 • Rugbrød
 • Byggbrød med linfrø
 • Kjernebrød
 • Proteinrikt brød
 • Alpebrød
 • Saftig kneippbrød
 • Energibrød
 • Chiabrød med speltmel
 • Müslibrød
 • Glutenfri loff
 • Glutenfritt grovbrød
 • «Liksom» surdeigbrød av spelt

Spesialbrød

 • Potetbrød med hvitløk og rosmarin
 • Quinoabrød
 • Ølbrød med havregryn og nøtter
 • Landhvetebrød
 • Emmerbrød med linfrø
 • Gulrotbrød med havre
 • Betebrød med valnøtter
 • Kokosbrød
 • Nøttebrød med havre
 • Løkbrød
 • Vørterbrød
 • Speltbrød med hirse og havregryn
 • Kanelbollebrød med hint av kanel

Godt på brødet

 • Pesto
 • Hummus
 • Skagenrøre
 • Tunfisksalat
 • Skinkesalat
 • Rødbetesalat
 • Kyllingsalat
 • Eggesalat
 • Avokadotoast
 • «Everything but the bagel»
 • Sjokoladepålegg
 • Nøttesmør – 3 varianter
 • Enkelt syltetøy med chiafrø

Restebrød

 • Bruschetta
 • Croque monsier og madame
 • Brødpudding med ost og skinke
 • Brødsufflé med ost i langpanne
 • Fattigmannsparmesan
 • Restebrødburgere
 • Hvitløksbrød med ost
 • Krutonger med brødrasp
 • «Panzanella» italiensk brødsalat
 • Arme riddere
 • Arme riddere i form

Som du kan se av innholdsfortegnelsen, så er altså dette en meget omfattende bok og vil stå godt som selve hovedverket om eltefri baking i Norge i mange, mange år fremover. I forhold til bøker som finnes på engelsk, så vil den også klare seg veldig godt i konkurranse med bøker om samme tema på det internasjonale markedet hvis den noengang skulle blir oversatt. Det er så god denne boka er.

Jeg stoler aldri helt på anmeldelser som ikke klarer å finne noe negativt med en bok, men her måtte jeg virkelig gå grundig til verks for å finne noe å kritisere. Det jeg endte opp med å finne er heller ikke egentlig negativt, det er bare det at det har blitt tatt noen valg i forhold til formidling av oppskrifter som jeg selv har sluttet med for noen år siden. Det er ikke det at folk som gjør noe anderledes enn meg tar feil, men det er såpass viktig for meg at jeg tar det med likevel.

Forfatteren har valgt å blande vektmål og volumetriske mål i oppskriftene sine, slik at en typisk oppskrift kan se slik ut:

Hvetemel: 600 g
H-melk: 4 dl
Smør: 50 g
Sukker: 2 ss
Salt: 1 ts
Gjær: 1 ts

Jeg er fullt klar over at de aller fleste vil sette pris på og til og med foretrekke denne måten å gjøre det på. Det er også slik de aller fleste oppskrifter formidles i både norske og internasjonale kokebøker. Akkurat med baking synes jeg det er veldig praktisk å få oppgitt alle mål i vektmål, slik at det er lettere å reprodusere resultatene i tillegg til at det sparer oppvask og lar deg jobbe raskere hvis alt bare kan gå i en bolle som står på en vekt.

Hvis man i tillegg oppgir målene i såkalt bakers prosent, så blir det mye lettere å skalere oppskriftene opp og ned. Under kan du se hvordan jeg løser samme oppskrift på bloggen min og som jeg ihvertfall for min egen del skulle ønske kunne bli en standard for formidling av bakeoppskifter.

Konklusjon
Hvis vi skal se bort fra mitt litt sære småpirk i forhold det med mål, så er dette en særdeles vellykket bok. Den er skrevet med stor entusiasme og autoritet og Ina-Janine guider deg gjennom og holder deg varmt og hjertelig i hånden gjennom hele boka.

Du trenger minimalt med utstyr for å gi liv til oppskriftene i boka og det er heller ingen ingredienser som er skremmende vanskelig å få tak i. Både oppskriftene og måten boka er skrevet på gjør at den vil bli likt av både nybegynnere og folk som har bakt siden tidenes morgen. Oppskriftene fremstår som særdeles velprøvde og de jeg har prøvd selv har smakt fantastisk godt.

En annen ting som jeg liker veldig godt med boka er at den inneholder en hel haug med nyttige tips om hvordan man kan gjøre baksten sin litt sunnere og mer kalorifattig. Her kan man enkelt bytte ut vanlig hvetemel med andre og grovere meltyper i tillegg til at man f. eks. kan bytte ut marsipan med eplemos i en av oppskriftene. Måten dette er gjort på er helt forbilledlig og jeg har aldri sett det bli gjort på en så integrert og vellykket måte i en bakebok før. Her har forfatteren satt en helt ny standard for formidling av sunne(re) alternativer og andre kokebokforfattere bør ta dette til seg i fremtiden.

Det er også sneket inn noen glutenfrie oppskrifter og det vet jeg det er mange som vil sette pris på. I tillegg til rene oppskrifter på bakevarer og pizzaoppskrifter fra himmelen, får man altså også oppskrifter på pålegg og ting man kan bruke brød og brødrester til. Et veldig miljøvennlig og tidsriktig grep der, altså.

Konklusjonen er rett og slett at dette er en feiende flott bakebok som både nybegynneren og entusiasten kommer til å sette stor pris på. Oppskriftene er lett tilgjengelige og meget velsmakende. Boka er skrevet på en særdeles pedagogisk måte som kommer til å gjøre hvem som helst til en drivende dyktig baker hvis de følger oppskriftene og fremgangsmåtene.

Bildene er helt nydelige og layouten i boka er forbilledlig enkel og lettforståelig. Dette er en bok som du kommer til å ha stående fremme og bruke ofte og man kan ikke annet enn å glede seg til smaksopplevelsene man får mens man baker seg gjennom boka.

Dette er en tour de force fra en kokebokforfatter som befester sin posisjon som selveste Dronningen av eltefri baking i Norge og som en av våre beste og mest grundige kokebokforfattere. Eltefri bakst burde stå i bokhylla til alle som er glad i å bake og hvis du ikke er en av dem, så burde du gi den i gave til noen som er det.

Terningkast: 6


Navn på boka: Eltefri Bakst
Navn på forfatter: Ina-Janine Johnsen
Antall sider: 274
Forlag: Frisk
ISBN: 9-788293-428459

Til informasjon: Jeg har fått tilsendt et gratis presseeksemplar fra forlaget til anmeldelse av boka. Forlaget har ingen påvirkning på hva jeg skriver eller hvilket terningskast jeg gir.

Etter en dialog med forbrukerombudet sine jurister merker jeg ikke kokebokanmeldelser som reklame, rett og slett av den enkle grunn at det ikke er reklame. Jeg kan selv bestemme om jeg i det hele tatt vil anmelde boka som jeg får tilsendt og når jeg først anmelder en bok legges det ingen føringer for hva jeg skriver. Jeg får heller ingen form for økonomisk kompensasjon for å skrive disse anmeldelsene. Jeg er imidlertid meget nøye med å merke dette som hva det er, nemlig en bokanmeldelse.

Jeg har skrevet mer om mine kokebokanmeldelser her:

Kokebokanmeldelser på Hobbykokken.no

3 Comments

Legg inn en kommentar