Bokanbefalinger

Jeg leser mange bøker – noen av dem er særere enn andre. På denne siden skal jeg komme med forskjellige bokanbefalinger. Felles for bøkene jeg presenterer på denne siden er at jeg har lest dem grundig og at de går litt dypere i materien enn den rutete kokeboken…

On Food and Cooking
av Harold McGee.
Jeg prøver å ikke bruke alt for mange kraft-uttrykk, men når det gjelder akkurat denne boka nytter det ikke å være tilbakeholden med superlativene. Hvis du bare skal kjøpe én bok om mat, så må det bli denne. Den har endret mitt forhold til mat og matlaging for alltid og er en bok jeg kommer tilbake til med jevne mellomrom. Jeg leser den fra perm til perm med jevne mellomrom for å holde kunnskapen ved like. Boka har en populærvitenskaplig tilnæring til mat og er skrevet på en lettfattelig måte som ikke er noe problem å lese selv om du bare er sånn midt på treet god i engelsk…

Larousse Gastronomique
Dette er også en bok som er vanskelig å forholde seg nøytral til. Den har ikke samme vitenskapelig tilnærminge som «On Food and Cooking», men den er for mange regnet som selve mat-bibelen. Vel, om ikke annet så er den i hvertfall et meget omfattende verk om mat, og da spesielt om fransk mat. Jeg har brukt mange av oppskriftene i boka og veldig mange av dem er ikke akkurat laget med tanke på å hjelpe folk ut av tidsklemma, men det har da heller aldri vært viktig for meg. Oppskrfitene presenteres med stor presisjon og ved hjelp av denne boka kan man servere den ene mesterverket etter det andre, i tillegg til at man får lært veldig mye om mat, matlaging og teknikker.

The Professional Pastry Chef
av Bo Friberg
Jeg er veldig glad i å bake, og søtbakst står kanskje mit hjerte aller nærmest når jeg skal frem med kjevla. Bo Friberg er en svensk konditormester som har flyttet til USA og har i mange undervist på CIA – Culinary Institute of America. Dette er en gigant-bok som tar for det meste av kaker og søtsaker, men utrolig nok holdt det ikke for Mr. Friberg å bare skrive en bok om dette temaet. Mannen har like godt skrevet en oppfølger som heter «The Advanced Professional Pastry Chef» – og den boka er like tykk som den første! Hvis du jobber deg gjennom denne boka er jeg helt overbevist om at det venter et fagbrev som konditor i andre enden av tunnelen…

In Search of Perfection
av Heston Blumenthal
Heston Blumenthal er et navn de fleste matinteresserte burde være kjent med etterhvert. Han er alle hobbykokkers helt siden han som ivrig hobbykokk selv, aldri har gått på kokkeskole, men allikevel har klart å starte verdens beste restaurant (2005). Han har en tilnæring til mat som jeg kjenner meg veldig igjen i og det er en fryd å lese det han skriver. I denne boka går han grundig til verks for å finne de perfekte versjonene av følgende retter: Roast Chicken & Roast Potatoes, Pizza, Bangers and Mash, Steak, Spaghetti Bolognese, Fish & Chips, Black Forest Gateau og Treacle Tart and Ice Cream.

Further Adventures in Search of Perfection
av Heston Blumenthal
Denne boka fortsetter hvor den andre slapp og skrevet på en minst like elegant og lettfattelig måte. Begge bøkene er basert på en TV-serie ved samme navn som Heston lagde to sesonger av for BBC. I «Further Adventures» tar han for seg rettene Trifle, Baked Alaska, Fish Pie, Hamburger, Peking Duck, Chicken Tikka Masala, Risotto og Chili con Carne. Jeg har selv lag opp Hamburger, Tikka Masala, Risotto, Baked Alaska og Chili con carne etter oppskriftene i boken og ble veldig fornøyd.

The Fat Duck Cookbook
av Heston Blumenthal
The Fat Duck Cookbook er enda en av bøkene til Heston Blumenthal. Denne gangen tar den for seg restauranten hans: The Fat Duck. Boken er delt inn i tre deler og alle delene er så omfattende at de kunne ha vært solgt hver for seg som egne bøker etter min mening. Den første delen er en selvbiografi om hvordan veien har vært frem til i dag. Den andre delen er en ren kokebok tar han tar for seg utvalgte signaturretter fra The Fat Duck som har presenterer uten noen form for tilnærminger til hjemmekjøkkenet – i denne boken er det ikke rom for kompromisser. Den tredje delen er en del som bare heter «Science» som tar for seg mange premissene som The Fat Duck lager maten sin etter. Denne boken er et absolutt must ;-)

Kitchen Mysteries: Revealing the Science of Cooking
av Hervé This
Hervé This regnes sammen med Nicholas Kurti for å være grunnleggeren av molekylær gastronomi. Bøkene hans er veldig gode og hans barnlige entusiasme smitter fort over på leseren. Hervé This har samme pedagogiske talent som Heston Blumenthal og selv ganske innviklede problemstillinger blir forklart veldig klart og tydelig. Boken tar for seg grunnleggende ting som koking, fritering, sautering, melk, suppe, emulsjoner og liknende. Denne boka er nok hakket særere enn mange av bøkene du har hjemme, så jeg anbefaler den nok for de litt mer spesielt interesserte.

Modernist Cuisine (MC)
av Nathan Myhrvold, Chris Young og Maxime Bilet
Om hundre år til vil garantert «On Food and Cooking» og «Modernist Cuisine» stå stødig som de bautaene de er mathistorien. Modernist Cuisine er et praktverk på 2438 sider som savner sidestykke i både gjennomføring, uttrykk, utsteende og ikke minst omfang. Jeg klarte nesten å lese meg gjennom alle fem bindene i året som gikk og det er jeg både stolt og utmattet av. Dette er en bok som egner seg veldig godt som oppslagsverk også og er – på godt og vondt – helt kompromissløs nåde det gjelder bruk av utstyr og ingredienser i oppskriftene.

Modernist Cuisine at Home (MCAH)
av Nathan Myhrvold og Maxime Bilet

No Comments

Legg inn en kommentar