PizzaPRO

pizzapro1

Pizza er vært en av mine store matlidenskaper siden jeg begynte å lage dem selv da jeg var 10 år gammel i 1985. Siden den gang har det blitt pizza nesten ukentlig og tallet tusen er nok passert for lengst.

Det finnes mange forskjellige måter å lage pizza på, men felles for de fleste er at de beste jeg har smakt har vært lagd med tynne bunner på høy temperatur i kort tid. Frem til nå har dette nesten vært umulig å få til uten en stor vedfyrt pizzaovn, men så var det noen som begynte å tenke seg litt om..

I 1996 ga Heston Blumenthal ut boka «In search of Perfection» hvor han blant annet tok for seg den perfekte måten å lage pizza på. Etter mye prøving og feiling kom han frem til at den beste måten å lage pizza hjemme på var å snu en støpejernpanne opp-ned og steke den på høy temperatur i ovnen.

Modernist Cuisine
Heston Blumenthals første sjef for utviklingskjøkkenet het Chris Young og han var en av tre hovedforfattere av Modernist Cuisine og er nå er av grunnleggerne og eierne av chefsteps.com. Young var med å utvikle Blumenthals perfekte pizza og da er det ikke vanskelig å forstå at dette også ble dekket i Modernist Cuisine og Modernist Cuisine at Home.  Stål leder varme mye bedre enn en tradisjonell pizzasten og har også mye større varmekapasitet. De meget smarte folkene bak Modernist Cuisine fant fort ut at en stor stålplate i ovnen var enda bedre enn en støpejernspanne.

PizzaPro
Det var fort en stålprodusent i USA som så business i dette og et eget pizzastål kom fort i salg. Jeg prøvde selv å få tak i dette med en gang jeg hørte om det, men siden frakten kostet mer enn selve produktet sto jeg over. I tillegg var også leveringstiden altofr lang. Siden selve konseptet er utrolig enkelt tok jeg kontakt med Lars Ringnes i Sousvidenorge.no i begynnelsen av året for å se på mulighetene til å lage et eget stål og som sagt, så gjort.

Etter noen måneder med prøving og feiling kom vi frem til et veldig bra produkt som lar det lage den beste pizzen du har smakt hjemme hos deg selv. Navnet ble PizzaPro og er bare 8 mm tykt. Stålet produseres av Norsk Stanseindustri i Oslo og det var også dem som kom med ideen om å inkludere en egen pizzaspade i pakken.

Vi sitter igjen med et produkt som passer til alle norske ovner og som har perfekt tykkelse. I prosessen med å utvikle produktet prøvde jeg alt fra 2 mm til 20 mm og jeg fant fort ut at jeg ikke kunne merke forskjell på resultatet over 8 mm tykkelse på stålet.

Det har blitt bakt usannsynlig mange pizzer her hjemme i høst og jeg er glad for at det nå er enda flere som kan få muligheten til å la fantastisk god pizza hjemme på sitt eget kjøkken. PizzaPro kan kjøpes her.

Hvordan virker det?
Du lager i utgangspunktet pizza som vanlig, men du legger pizzastålet oppå en rist litt over midten av ovnen. En tykk stålplate leder varme 18 ganger raskere enn en vanlig pizzastein av leire eller keramikk og gjør at man får en kjempesprø bunn som man ellers bare kan få i vedfyrte ovner. En tykk stålplate har en overlegen varmekapasitet i forhold til f. eks. keramikk, noe som gjør at du fåt et jevnt resultat hele tiden, selv når du åpner og lukker ovnsdøren hele tiden.

Tåler ovnen vekta?
Ca. 9 kilo  høres kanskje mye ut, men alle ovner er konstruert for å tåle mye mer enn det. Vi har spurt de forskjellige importørene av stekeovner i Norge om hvor mye vekt rillene tåler, og svarene vi fikk varierte fra 20 til 50 kilo.

I bruk
For å utnytte den store varmekapasiteten i stål er det best å varme opp stålplaten i en times tid før du begynner å steke pizzaene. En vanlig ovn mister fort temperaturen når du åpner ovnsdøren, men med et PizzaPRO er det ikke lenger en problemstilling så lenge du ha brukt god tid på å varme den opp på forhånd.

For å lage pizza på denne måten er man i praksis nødt til å ha en egen pizzaspade for å overføre pizzaen fra kjøkkenbenken til stålplaten. Dette har vi løst elegant ved å inkludere en egenprodusert pizzaspade i esken. Den beste måten å gjøre dette på er å strø et tynt lag med maismel eller durum-hvete på pizzaspaden for at den skal gli lett av.

Ulemper
Det er viktig å være ærlig om eventuelle ulemper med dette produktet, og selv om det ikke er mange så er det allikevel et par ting som er viktig å gjøre oppmerksom på.

 • For det første er det viktig å være klar over at dette er en veldig tung stålplate som veier ca. 1 kilo pr mm. Det gjør den vanskelig å håndtere for f. eks. eldre og folk med visse funksjonshemminger. Det gjelder imidlertid kun det å ta inn og ut platen, å steke pizza på platen er hverken tungt eller vanskelig.
 • Dette er et ubehandlet råstål, noe som gjør at det fort blir flekkete og ikke ser så veldig fint ut. Det har imidlertid ingen praktisk betydning, men det er fint å gjøre oppmerksom på.
 • Rust. Dettte er som sagt et ubehandlet råstål som kan bli utsatt for oveflatekorrosjon hvis man ikke sørger for at det alletid er tørt når man oppbevarer det. Sette det inn med litt matolje med jevne mellomrom.
 • Varmekapasitet. Det som er PizzaPROs store fordel kan også være en liten ulempe i forhold til oppbevaring av stålet siden det holder seg varmt veldig lenge. Siden de fleste, i likhet med min lile familie, lager pizza på kvelden så løser jeg det med å la stålet stå i ovnen over naten for å kjøle seg ned.

Pizzasaus
Hobbykokken_pizzasaus

Det finnes et utall varianter av pizzasaus og siden du antakeligvis er glad i pizza allerede er det bare å fortsette å bruke din favorittsaus. På pakken til PizzaPRO har vi trykket en oppskrift og en veldig god og enkel pizzasaus som jeg også har her:

Ingredienser:

3 ss olivenolje
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts salt
2 ss oregano
2 bokser hakkede tomater

Fremgangsmåte:

 • Stek løk og hvitløk i olje på middels varme i ca. 10 minutter. Bland sammen med salt og oregano. Bland så inn tomatene.
 • Nå har du to valg: Hvis du vil ha en frisk og syrlig saus koker du den i ca. 10 minutter. Her hjemme foretrekker vi en litt «tyngre» saus med tykkere konsistens. Derfor koker vi den i ca. 2 timer på middels svak varme uten lokk. Husk å røre i den med jevne mellomrom.

Pureer med stavmikser.

Pizzabunn
5294
Også her finnes det selvsagt et utall varianter og du kan selvfølgelig fortsette å bruke den bunnen du allerede har blitt glad i. Nøkkelen til en god pizzabunn er å gi den god tid og derfor har vi også trykket en god og enkel pizzabunn på pakken:

Pizzadeig (10 porsjonspizzaer)

1. dag

750 g hvetemel
5 dl vann

2. dag

1 ts salt
1 ts sukker
15 g fersk gjær

1. dag
Elt sammen hvetemel og vann til du har en glatt og smidig deig, ca. 5 minutter i kjøkkenmaskin. Dekk med plast og la stå over natten.

2. dag
Tilsett øvrige ingredienser og elt sammen til en jevn deig, ca. 5 min. La deigen heve i ca. 3-4 timer. Del deigen i 10 emner, form som boller og la etterheve i enda en time.

Pizzaen stekes på høyeste temperatur i litt over midten av ovnen til den har en gylden skorpe og osten har begynt å få farge, ca. 2-3 minutter.

Hvis noen har spørsmål ang. PizzaPROs egenskaper kan du sende en mail til pizzapro@hobbykokken.no. Øvrige forbrukerspørsmål rettes til post@sousvidenorge.no, som er forhandler.

26 comments

  1. Heisann!

   Ja, det kan du. I løpet av en ukes tid kommer den også til å bli tilgjengelig i runde versjoner til å passe på en kulegrill. Hvis du får den skikkelig varm fungerer den som en såkalt plancha og er veldig god å steke biff på også ;-)

   1. Hei – hva er målene på platen (dybde og bredde)? Vi har en Aga ovn, så jeg lurer på om den går inn der.

 1. Hei, prøvde å bruke pizzasteinen for første gang på lørdag, med horribelt resultat. Benyttet meg av deigoppskriften på pakken, forvarmet steinen i en time og gledet meg. Problemet var at deigen satt klin fast i pizzaspaden. Jeg greide ikke å få den over i det hele tatt! Jeg hadde kjevlet den ut på bordet og plassert den på pizzaspaden med mye mel og maizena under for at den skulle gli bedre. Det gjorde den ikke! Pizzaen ble et vrak og masse smuss kom over hele steinen… Har du noen forslag/tips på hvordan man best mulig skal få pizzaen fra spaden til steinen?

  1. Semulegryn på bunnen av pizzaspaden gjør at deigen «ruller», og er mye lettere å børste av slik at det ikke blir rå melsmak på bunnen.

  1. Stek bunnen først i 2 minutter, ta ut, legg på fyll, stek videre i 3-5 min. Du slipper papir og den blir like sprø. Jeg bruker keramisk sten og steker de tynneste pizzaene på denne måten. Alltid perfekt resultat.

 2. Hei!
  Kjøpte denne i går, og har nå eltet sammen mel og vann.
  Smuldre du så bare gjæren over den romtempererte deigen før du elter det inn sammen med salt og sukker? Du løser ikke gjæren opp i 37* vann først?
  Har store forventinger til morgendagens steking!
  Mvh
  Ole Christian

  1. Det har jeg aldri prøvd, for å være helt ærlig. Jeg har ikke pyrolyse selv, men damp. Hvis du tenker på om det tåler høy varme, så er det ikke noen tvil om at det tåler 500 graders pyrolyse. Jeg har selv hatt det oppe i 800 grader på grill…

 3. Har problemer med at pizzaen blir svart svidd under. Blir slik etter bare noen sekunder. Noen med samme problem?

 4. Modern House (Kitchn) har en variant med en tynn stålplate hvor man kjevler ut deigen og legger på fyllet. Deretter plasserer man plata på den oppvarmede pizzasteinen. Da slipper man problemet med å få skjøvet pizzaen over på steinen. Noen som har informasjon om denne metoden, og om man kan få kjøpt bare en slik tynn stålplate.

Legg inn en kommentar